Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наводнения обхванаха Централна и Източна Европа. Има загинали и изчезнали


Наводнена улица в Чехия, 14 септември 2024 г.
Наводнена улица в Чехия, 14 септември 2024 г.

Проливни дъждове и наводнения обхванаха няколко страни в Централна и Източна Европа, предадоха световните агенции в неделя.

В Полша един човек е загинал вследствие от наводненията, а в Чехия четирима са изчезнали. Бедствието отне живота и на пожарникар в Австрия.

Новината идва ден след като проливни дъждове в Румъния взеха четири жертви. В неделя спасителните екипи съобщиха за още един загинал, а двама души са обявени за изчезнали.

Наводнение в предградие на Острава, Чехия, 14 септември 2024 г.
Наводнение в предградие на Острава, Чехия, 14 септември 2024 г.

Стотици хора бяха евакуирани от наводнените райони. Бедствието нанесе вреди на хиляди жилищни сгради и блокира пътища.

Ситуацията продължава да е най-тежка в Румъния, където са сериозно засегнати около 20 окръга. Само в окръг Галац са засегнати повече от 20 хиляди души, съобщиха местните власти, цитирани от румънската редакция на Радио Свободна Европа.

В някои райони наводненията са с дълбочина три метра.

Националният институт по хидрология и управление на водите на Румъния издаде червен код за окръзите Галац и Васлуй в източната част на страната.

Последици от наводнението в Галац, Румъния, 14 септември 2024 г.
Последици от наводнението в Галац, Румъния, 14 септември 2024 г.

Министър-председателят Марчел Чолаку каза, че ще бъдат предоставени временни убежища на хората, застрашени от наводненията. Той добави, че спасяването на човешки животи е първият приоритет на властите.

Историческите дъждове принудиха спасители да се задействат и в някои части на Австрия и в ниско разположените райони на Чехия и Полша, където жителите бяха евакуирани.

Органът за управление на водите във Вроцлав в Югозападна Полша съобщи, че ситуацията е критична, след като близо 30-метров язовир в долината Клодзко на границата на Полша с Чехия се е скъсал, което е наложило евакуация.

Пожарникарка стои до чували с пясък, натрупани срещу наводненията на река Бяла в Южна Полша, 14 септември 2024 г.
Пожарникарка стои до чували с пясък, натрупани срещу наводненията на река Бяла в Южна Полша, 14 септември 2024 г.

В Австрия десетки общини бяха обявени за зони на бедствие. Повиши се нивото на на реките Камп и Кремс, които се вливат в Дунав по пътя му към Черно море през територията или границите на Унгария и Словакия, Сърбия и Хърватия, Румъния и България, Молдова и Украйна.

В чешката столица Прага властите въведоха мерки за предотвратяване на наводненията.

Прогнозите през уикенда бяха за нови проливни дъждове в Австрия, Чехия, Южна Германия, Унгария, Полша и Словакия.

Последствия от проливните дъждове в Австрия, 15 септември 2024 г.
Последствия от проливните дъждове в Австрия, 15 септември 2024 г.

Според синоптиците до 15 септември в някои райони може да падне повече от една трета от средногодишните валежи, а силните ветрове допълнително ще усложнят ситуацията.

Наводненията в региона идват в края на най-горещото лято на Земята, регистрирано от учените. В много европейски страни, включително в България, се развиха големи пожари.

По-горещата атмосфера, причинена от измененията на климата, води и до по-интензивни валежи, пише Асошиейтед прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG