Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изтекла давност. НАП се спаси от над 5 млн. лв. глоба заради теча на данни през 2019 г.


Румен Спецов - изпълнителен директор на НАП
Румен Спецов - изпълнителен директор на НАП

Националната агенция за приходите (НАП) се размина с глоба в размер на 5,1 млн. лева. Финансовото наказание ѝ беше наложено след големия теч на данни на 15 юли 2019 г.

Административният съд в София реши да отмени глобата поради изтекла давност, наложена на НАП през август 2019 г. от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) заради изтичането на данните на над 5 милиона български граждани.

Още тогава НАП оспори глобата пред Софийския районен съд, но той потвърди наказателното постановление чак в началото на ноември 2023 г. Така делото за глобата отиде при следващата инстанция - Административния съд.

Абсолютна давност

НАП позовава обжалването си на член от Накателния кодекс (НК), който гласи че давността, която изключва налагането на глоба, е 4 години и половина. Това означава, че тя е изтекла на 15 януари тази година.

Представителят на КЗЛД твърди, че давността е 5 години, се разбира от протокола на заседанието. Т.е. че изтича на 15 юли, но не са посочени аргументите на комисията за това.

Върховен административен съд (ВАС) приема в задължителната си практика, че изпълнителната давност за имуществените санкции е 5 години. Този въпрос обаче може да бъде поставен когато е налице влязло в сила наказателно постановление. Такова в случая с НАП няма.

Какво се случи през юли 2019 г.

На 15 юли 2019 г. се разбра, че хакери са източили от масивите на НАП данните на 4 млн. живи български граждани и на още около 1 млн. починали. Това стана ясно след като "анонимен руски хакер" изпрати имейли до български медии.

Подсъдими по делото са изпълнителният директор на компанията “ТАД Груп” Иван Тодоров и експертът по киберсигурност Кристиян Бойков, обвинен като пряк извършител на хакерската атака срещу информационната система на НАП.

Делото срещу тях беше внесено в Софийски градски съд (СГС) в началото на миналата година. От тогава насам е връщано два пъти на прокуратурата и все още предстои да започне по същество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG