Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трябва да се справим". Доган проговори за пръв път след разрива в ДПС. Младежите в партията го подкрепиха


Стопкадър от видеото, в което Ахмед Доган прави първото си изказване от началото на конфликта в ДПС насам. Видеото беше разпространено от пресцентъра на партията на 20 юли 2024 г.
Стопкадър от видеото, в което Ахмед Доган прави първото си изказване от началото на конфликта в ДПС насам. Видеото беше разпространено от пресцентъра на партията на 20 юли 2024 г.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган проговори за пръв път от началото на разрива в партията му в края на миналия месец.

Това се случи в събота, по време на среща на Доган с представители на младежкото ДПС, която се проведе в неговата лятна резиденция в парка „Росенец“. Видео с изказване на почетния председател беше публикувано на Фейсбук страницата на пресцентъра на ДПС.

„Това е едно препятствие, което ние трябва да преодолеем. Едно предизвикателство, с което трябва да се справим. И аз съм много доволен, че виждам готовност във всеки един от вас“, каза Доган на младежите от партията и добави, че се гордее с тях.

Новината идва, след като по-рано през деня младежката организация на ДПС потвърди след среща в Бургас категоричната си подкрепа за Доган и поиска оставката на съпредседателя на движението Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Именно между Доган и Пеевски тече развиващият се конфликт в партията.

Досега Доган излагаше позициите си само писмено, без да се появява във видеоклипове или на публични събития. За последно той изложи тезите си чрез писмено обръщение, в което поиска оставката на Пеевски и на близки до него хора на ръководни постове в партията.

„Колеги, респектиран съм. А и много съм впечатлен“, каза Доган на представителите на младежката организация в събота. След това той се обърна към другия съпредседател на партията Джевдет Чакъров и му каза: „те [младежите] са готови“.

„Вие всъщност сами предложихте изхода. Сами очертахте стратегията за развитие на ДПС във времето, за което много ви благодаря“, добави Доган в обръщението си към МДПС.

Изказването на почетния председател идва ден след като в петък представители на ДПС-Доган се събраха на малоброен протест и нахлуха в централата на ДПС в София. По-рано те проведоха среща в столичен хотел, за да подкрепят Доган и в знак на съгласие с него да се обявят за „ДПС без Пеевски“.

Събитията се развиват на фона на конфликт между Доган и Пеевски, който води до разцепление в ДПС. Първо Пеевски започна да отстранява близки до Доган политици. Доган пък поиска оставката на Пеевски от председателския пост в партията.

В отговор Пеевски изключи всички близки до Доган депутати от парламентарната група на ДПС, включително другия съпредседател на движението Чакъров, който застана на страната на Доган.

Впоследствие още няколко депутати заеха страната на Доган и напуснаха парламентарната група по собствено желание.

Кадър от срещата на Доган с представителите на младежкото ДПС, 20 юли 2024 г.
Кадър от срещата на Доган с представителите на младежкото ДПС, 20 юли 2024 г.

„В младежката организация никога не е имало две теми. За нас лидерът на партията е доктор Ахмед Доган“, каза председателят на МДПС Ибраим Зайденов след срещата на младежките структури в събота.

Той добави, че младежите са обсъдили „целостта на партията и лидерството, разбира се, на единствения лидер на ДПС - почетния председател“.

На въпроса как ще се разрешат проблемите в партията Зайденов отговори, че Доган вече е начертал пътя към тези решения с обръщението си от миналата седмица, в което иска оставката на Пеевски.

Председателят на младежкото ДПС Ибраим Зайденов, 20 юли 2024 г. Снимката е стопкадър от репортаж на Би Ти Ви.
Председателят на младежкото ДПС Ибраим Зайденов, 20 юли 2024 г. Снимката е стопкадър от репортаж на Би Ти Ви.

Освен това Доган поиска оттеглянето и на близките до Пеевски Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански, които също заемат важни ръководни постове в партията.

На събитието в Бургас присъстваха още Джевдет Чакъров, евродепутатът Илхан Кючюк, както и други изключени депутати от парламентарната група на ДПС. Чакъров беше попитан кога ще се проведе заседание на широкото партийно ръководство на ДПС - Централния съвет, но отказа да отговори на въпросите на журналистите.

Миналата седмица зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов, който зае страната на Пеевски в конфликта, обвини младежкото ДПС, че разпространява твърдения за връзки на близките до Доган депутати с обвиняемия хазартен бос Васил Божков.

Младежите отрекоха тези обвинения и поискаха оставката на Анастасов.

Пеевски и хората от неговото обкръжение твърдят, че не са в конфликт с Доган, а с няколко „деребеи“ от партията, които са забогатели на гърба на почетния председател. С това те имат предвид Чакъров, Джейхан Ибрямов и Рамадан Аталай.

Преди две седмици Доган отново се срещна в „Росенец“ с депутати и членове на ДПС, които се обявиха в негова подкрепа. След срещата Чакъров призова за връщане към „автентичното ДПС“. Тогава обаче не последва изказване на почетния председател.

Доган е основател и лидер на ДПС между 1990 и 2013 г., след което става пожизнен почетен председател. След 2013 г. той почти не се появява публично.

Пеевски и Чакъров си поделят председателството на партията от февруари 2024 г. насам. Двамата бяха избрани по предложение на Доган.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG