Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е изпратила осем пакета помощ на Украйна. Купува нови гаубици


Министърът на отбраната Атанас Запрянов
Министърът на отбраната Атанас Запрянов

България е изпратила общо осем пакета военна помощ на Украйна, включително гаубици "Гвоздика", каза военният министър Атанас Запрянов.

Новината идва на фона на продължаващата вече трета година непредизвикана война на Русия в Украйна, в рамките на която Русия окупира части от няколко украински области.

По думите на Запрянов цялото изпратено въоръжение вече е с отпаднала необходимост за България, а част от него включва и самоходни артилерийски установки (гаубици) "Гвоздика".

"Всички пакети, които са изпратени досега, те са 8 пакета, включват различно въоръжение, техника, боеприпаси, които са в стриктно съответствие с решението на парламента", каза Запрянов.

Запрянов добави, че България очаква "сериозни суми" компенсация от механизмите на ЕС и НАТО, които ще бъдат използвани за модернизация на армията.

С тяхна помощ страната работи за закупуване на нови 155-милиметрови самоходни гаубици. България вече закупи нови зенитно ракетни комплекси от Германия.

Голяма част от въоръжението и бойната техника на България са остарели, като почти цялото въоръжение е съветско и е произведено преди 1990 г. Това прави страната зависима от Русия за ремонт и поддръжка на военна техника. Украйна разчита на България именно за боеприпаси за старото съветско въоръжение, каквото все още се използва и в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG