Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мадуро обяви победа на президентските избори във Венецуела. Опозицията оспори резултата


Управлението на венецуелския президент Николас Мадуро е определяно като авторитарно. Смята се, че той е преизбиран с изборни измами.
Управлението на венецуелския президент Николас Мадуро е определяно като авторитарно. Смята се, че той е преизбиран с изборни измами.

Авторитарният президент на Венецуела Николас Мадуро обяви, че е спечелил третия си мандат на поста, предаде Асошиейтед прес в неделя.

Според Националния избирателен съвет, контролиран от Мадуро, действащият президент печели изборите за нов държавен глава на Венецуела с 51% от подкрепата. Кандидатът на опозицията Едмундо Гонсалес има 44%.

Часове след тази новина опозицията оспори победата на Мадуро и каза, че нейният кандидат е спечелил изборите.

Резултатите от изборите идват половин година след като Мадуро организира референдум за фактическото анексиране на спорна територия на съседна Гвиана. Става въпрос за богатата на петрол територия Есекибо.

Властите казаха, че 95% от гражданите на Венецуела са гласували Есекибо да бъде обявена за собственост на тяхната страна. Но кореспонденти на Ройтерс и на Асошиейтедс прес съобщиха, че не са забелязали избирателна активност.

Това породи съмнение в честността на проведения референдум. Политически наблюдатели казаха, че допитването е демонстрация на сила от страна на Мадуро, който се готви за трети президентски мандат.

В неделя избирателният орган на Венецуела обяви, че Мадуро е спечелил президентския вот, но не публикува веднага резултатите от всички 30 хиляди избирателни секции в страната.

Забавянето породи съмнения. Чуждестранни лидери се въздържаха да признаят победата на Мадуро.

„Режимът на Мадуро трябва да разбере, че на резултатите, които публикува, е трудно да се повярва“, каза чилийският президент Габриел Борик и добави:

„Ние няма да признаем нито един резултат, който не може да бъде проверен.“

Американският държавен секретар Антъни Блинкен каза, че САЩ имат „сериозни опасения, че обявеният резултат не отразява волята или гласовете на венецуелския народ“.

Същите опасения изразиха и представители на опозицията.

„Венецуелците и целият свят знаят какво се случи“, каза кандидатът на опозицията Едмундо Гонсалес в първото си изказване след края на изборния ден.

Опозиционната лидерка Мария Корина Мачадо и кандидатът за президент на опозицията Едмундо Гонсалес в общо изявление след изборите, 29 юли 2024 г.
Опозиционната лидерка Мария Корина Мачадо и кандидатът за президент на опозицията Едмундо Гонсалес в общо изявление след изборите, 29 юли 2024 г.

Опозиционната лидерка Мария Корина Мачадо добави, че партията ѝ разполага с резултати от около 40% от секциите в страната, които показват, че победата на Гонсалес е „смазваща“.

От своя страна, в първото си изявление след вота, Мадуро обвини чуждестранни „врагове“, че са се опитали да хакнат системата за гласуване.

„Това не е първият път, в който се опитват да нарушат мира в републиката“, каза президентът пред свои поддръжници. Той не представи доказателства в подкрепа на твърдението, но обеща „справедливост“ за тези, които се опитват да предизвикат насилие във Венецуела.

Защо има съмнения

За президента Мадуро и преди се е смятало, че е преизбиран с манипулации. На последния президентски вот през 2018 г. стана ясно, че 1 млн. гласа са дописани в негова полза при преизбирането му за втори 6-годишен мандат.

Тогава по официални данни Мадуро спечели 67,8% от гласовете. Заради информацията за изборни измами този резултат не беше признат от повечето страни в света, сред които и България. Десетки държави отзоваха посланиците си, а САЩ наложиха на Венецуела икономически санкции.

Сега Мадуро и неговата Обединена социалистическа партия са по-непопулярни от всякога. Много избиратели обвиняват президента и политиките му за понижаването на доходите, стимулирането на глада, осакатяването на петролната индустрия и разделянето на семейства заради високите нива на миграция.

Граждани на Венецуела протестират срещу режима на Мадуро по време на президентските избори. Демонстрацията се състои в Бразилия, 28 юли 2024 г.
Граждани на Венецуела протестират срещу режима на Мадуро по време на президентските избори. Демонстрацията се състои в Бразилия, 28 юли 2024 г.

Венецуелската опозиция успя да се обедини зад един кандидат след години на вътрешнопартийни разногласия, за да направи опит да свали Мадуро от власт. Първоначално фаворит за номинацията беше Мачадо, но контролираният от Мадуро върховен съд ѝ забрани да се кандидатира за каквато и да е публична длъжност в продължение на 15 години.

След като ѝ беше забранено да се включи в президентската надпревара, Мачадо избра университетски преподавател за свой заместник в бюлетината, но Националният избирателен съвет забрани и на него да се регистрира. Тогава беше избран Гонсалес, който не беше разпознаваема политическа фигура.

След вота Мадуро каза, че ще признае изборния резултат, и призова всички останали кандидати да направят същото.

Защо са важни тези избори

Президентският вот във Венецуела ще повлияе върху цяла Южна Америка.

7,7 млн. венецуелци вече са напуснали домовете си в търсене на възможности в чужбина и в знак на несъгласие с режима на Мадуро, който е определян като авторитарен. Още хиляди вероятно ще ги последват, ако действащият президент продължи да управлява страната.

Венецуела разполага с едни от най-големите доказани петролни запаси в света и в миналото беше най-напредналата икономика в Латинска Америка.

От началото на управлението на Мадуро обаче това се промени. Цените на петрола се сринаха, появи се хиперинфлация. От 2012 до 2020 г. венецуелската икономика се сви със 71%. Това доведе до масова емиграция.

Икономическите санкции на САЩ, наложени заради предполагаемите изборни измами през 2018 г., задълбочиха кризата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG