Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо Марин льо Пен отива на съд за злоупотреба с пари от ЕС


Марин льо Пен на влизане в съда, 30 септември 2024 г.
Марин льо Пен на влизане в съда, 30 септември 2024 г.

Марин льо Пен от френската крайнодясна партия „Национален сбор“ се яви пред съд в Париж в понеделник по дело за злоупотреба със средства от Европейския съюз (ЕС), съобщиха световните агенции.

Льо Пен е дългогодишна лидерка на партията и кандидатка за президент на последните два вота. Ако бъде призната за виновна, тя може да бъде лишена от правото да се кандидатира за изборна длъжност за 10 години, което би ѝ попречило да участва в бъдещи президентски избори.

Новината идва няколко месеца след като през юли партията на Льо Пен спечели първия тур от парламентарните избори във Франция. На втория тур, след тактическо гласуване срещу крайната десница, „Национален сбор“ остана на трето място след лявата коалиция „Нов народен фронт“ и центристката „Заедно“ на президента Еманюел Макрон.

Сега Льо Пен е обвинена, че е наемала формални парламентарни сътрудници, на които е плащала с пари от Европейския парламент (EП), но вместо това им е възлагала да работят за партията ѝ - например като бодигардове. Тя отхвърля тези обвинения.

„Ще докажем, че е възможно да бъдеш асистент на евродепутат и едновременно с това да участваш в живота [на партията]“, каза говорителят на „Национален сбор“ Лоран Жакобели в понеделник.

Повече от 20 други високопоставени служители и сътрудници на партията се изправят пред съда по същите обвинения.

Сред тях е и 96-годишният Жан-Мари льо Пен, бащата на Марин льо Пен и основател на „Националния фронт“, впоследствие преименуван на „Национален сбор“. Той няма да се яви лично пред съда заради влошено здраве.

За какво са обвиненията

Системата от предполагаеми фалшиви работни места, с която са свързани обвиненията на Льо Пен, е регистрирана за първи път през 2015 г. и обхваща договори за парламентарни сътрудници между 2004 и 2016 г.

Разследващите са установили, че служители на партията на по-ниско ниво - например бодигардове, са получавали по-високи формални позиции - например сътрудник в Европейския парламент. Целта е била да получават заплатата си с европейски пари, а не от банковата сметка на партията.

Льо Пен е изправена пред съда в качеството си на дългогодишен партиен лидер и бивш евродепутат. Прокуратурата твърди, че един от хората, наети на позицията парламентарен сътрудник, всъщност е работил като бодигард за Льо Пен и нейния баща.

Разследването е установило, че много от „парламентарните асистенти“ на партията са имали проблеми да потвърдят какви са били всекидневните им задачи.

Европейският парламент е оценил финансовите щети на 3,5 млн. евр, предаде Ройтерс.

На евродепутатите се отпускат средства за покриване на разходи, включително за техните сътрудници, но не е предвидено те да се използват за кръстосано финансиране на партийни дейности.

Сегашният председател на „Национален сбор“ - Жордан Бардела, който е и евродепутат, в миналото е работил като такъв сътрудник.

„Национален сбор“ определи продължилото няколко години разследване като „преследване“ срещу Льо Пен и други представители на партията.

Какви ще са последствията

Очаква се процесът срещу Льо Пен и останалите обвиняеми да продължи близо два месеца.

Ако бъде призната за виновна, Льо Пен може да бъде глобена и лишена от свобода. Има вероятност да ѝ бъде отнето и правото да участва в избори за период до 10 години.

Това ще засегне амбициите ѝ да стане президент. На последните два вота за държавен глава на Франция - през 2017 и 2022 г., Льо Пен успя да стигне до балотаж, но и двата пъти загуби от действащия президент Макрон. Въпреки това Льо Пен се подготвя за евентуална нова президентска кандидатура през 2027 г.

Нейната партия популяризира политики срещу имиграцията - като например ограничаване на социалните помощи за френски граждани. Настоява и за намаляване на данъците. В Европейския парламент „Национален сбор“ е основната в групата на евроскептичните и националистическите партии.

Настоящият съдебен процес заплашва да срине работата на Льо Пен по нормализиране на репутацията на партията ѝ след десетилетия в политическата периферия. „Национален сбор“ е изправена и пред отделен процес по обвинения в незаконно финансиране на президентската ѝ кампания през 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG