Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият президент на испанския футбол получи 3-годишна санкция от ФИФА за непоискана целувка


Президентът на испанската федерация по футбол Луис Рубиалес прегръща и целува Аитана Бонмати след победата над Англия, 20 август 2023 г.
Президентът на испанската федерация по футбол Луис Рубиалес прегръща и целува Аитана Бонмати след победата над Англия, 20 август 2023 г.

В следващите 3 години на бившия президент на Испанската футболна федерация (RFEF) Луис Рубиалес ще бъде забранено да извършва каквито и да било действия, свързани с футбола. Това съобщи в понеделник Световната футболна федерация (ФИФА).

През август тази година Рубиалес целуна по устните испанската нападателка Джени Ермосо. Това се случи на церемонията за награждаването на Световното първенство по футбол за жени, след като Испания стана Световен шампион.

Ермосо каза, че целувката не е била по взаимно съгласие, а през септември подаде и жалба в съда. Рубиалес твърди, че е получил съгласие. Въпреки това на 11 септември той се оттегли от поста си на президент на RFEF.

В понеделник от изявление на ФИФА стана ясно, че дисциплинарният комитет на федерацията е забранил на Рубиалес да извършва дейности, свързани с футбол за срок от три години.

Комитетът е взел това решение, след като е установил, че Рубиалес "е действал в нарушение на член 13 от Дисциплинарния кодекс на ФИФА". Според него всеки човек или клуб, занимаваш се професионално с футбол, може да стане обект на санкции при проява на оскърбително поведение.

"Г-н Рубиалес беше уведомен за условията на днешното решение на Дисциплинарния комитет на ФИФА", съобщи ФИФА. Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния комитет на федерацията.

Пред Ройтерс адвокатите на Рубиалес са отказали да коментират решението.

През септември Рубиалес се оттегли от поста си на президент на RFEF сам, като каза, че позицията му е станала несъстоятелна. Тогава той подаде оставка и от поста си на вицепрезидент на изпълнителния комитет на УЕФА. Първоначално той отказваше да направи това.

След целувката на Ермосо около 81 играчи на Испания, включително всичките носители на Световната купа, казаха, че няма да играят отново за националния отбор, докато Рубиалес е на поста си.

Спечелилият Световната купа треньор Хорхе Вилда, смятан за близък съюзник на Рубиалес, беше уволнен на 5 септември в разгара на скандала, а за негов наследник беше обявен Монте Томе.

Това не е първият път, в който испанските футболистки имат проблем с ръководството си. През 2022 г. 15 от тях отказаха да играят за отбора. Причината беше треньорът Хорхе Вилда, който беше обвинен за подхода си към тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG