Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Ливан избухнаха и ръчни радиостанции на Хизбула. Убити са десетки


Опечалени хвърлят ориз върху ковчега на загинал след избухването на стотици сигнални устройства в Ливан предишния ден, Бейрут на 18 септември 2024 г.
Опечалени хвърлят ориз върху ковчега на загинал след избухването на стотици сигнални устройства в Ливан предишния ден, Бейрут на 18 септември 2024 г.

Ръчни радиостанции и уоки-токита, използвани от въоръжената групировка Хизбула, се взривиха в сряда в Ливан, съобщи Ройтерс.

Министерството на здравеопазването на страната съобщи, че при експлозиите са загинали най-малко 20 души, а повече от 450 са ранени.

Това се случи в най-смъртоносния ден в страната от началото на трансграничните боеве между Ливан и Израел преди година.

Ден по-рано в Ливан избухнаха и хиляди пейджъри на Хизбула, при което пострадаха както членове на групировката, така и цивилни. Тогава беше съобщено за 12 загинали вследствие на експлозиите и за близо 3000 ранени.

Израелски официални лица не са коментирали взривовете. Източници от сферата на сигурността твърдят, че отговорна за тях е израелската разузнавателна агенция „Мосад“. Член на Хизбула каза, че това е най-големият пробив в сигурността в историята на групировката.

Експлозиите се случиха на фона на 11-месечната война на Израел в Ивицата Газа. Те засилиха опасенията за ескалация по границата с Ливан и риска от широка регионална война.

"Започваме нова фаза във войната. Тя изисква от нас смелост, решителност и постоянство“, каза израелският министър на отбраната Йоав Галант в изказване във военновъздушна база.

Външният министър на Йордания Айман Сафади обвини Израел, че е тласнал Близкия изток към ръба на регионална война, като е организирал опасна ескалация на много фронтове.

САЩ, които отричат да са замесени във взривовете, казаха, че водят интензивна дипломация, за да предотвратят ескалация на конфликта. Американски служител, говорил с Ройтерс при условие за анонимност, казва, че във вторник Израел е предупредил Вашингтон, че ще предприеме нещо в Ливан, но не е предоставил подробности.

Най-малко един от взривовете в сряда в Ливан е станал близо до погребение, организирано за загиналите предишния ден.

Репортер на Ройтерс, намиращ се в Бейрут, казва, че е видял членове на Хизбула да изваждат батериите на пейджъри, които не са се взривили, и да хвърлят частите в метални варели.

Групировката използва пейджъри и други нискотехнологични комуникационни устройства в опит да избегне израелското наблюдение на мобилните телефони.

Какво знаем за радиостанциите

На снимките на взривените в сряда радиоустройства се виждат етикети с името на японската компания за радиокомуникации и телефони ICOM. Тя каза в четвъртък, че разследва новинарските съобщения за взривени радиоустройства радиоустройства, носещи нейното лого, и че ще публикува актуализирана информация, когато тя стане достъпна, на своя уебсайт.

Компанията, която твърди, че произвежда всички свои радиостанции в Япония, не можа да потвърди дали е доставила устройството. Една от причините е, че моделът, който е атакуван в Ливан, е бил спрян от производство преди 10 години. Компанията също така и преди е предупреждавала, че на пазара се разпространяват фалшиви версии на нейни устройства, особено на спрени от производство модели.

Ръчните радиостанции са били закупени от Хизбула преди пет месеца, по същото време, когато са били закупени и пейджърите, според източник от службите за сигурност.

Според източници на Ройтерс при експлозиите във вторник израелски шпиони са задействали дистанционно експлозиви, които са поставили в поръчаните от Хизбула 5000 пейджъра, преди те да влязат в страната.

Хизбула отговори с ракети

Хизбула, която обеща да отвърне на Израел, каза в сряда, че е атакувала израелски артилерийски позиции с ракети. Според израелските военни няма данни за щети или жертви.

„Хизбула иска да избегне пълномащабна война“, каза Моханад Хаге Али, заместник-директор на изследователския отдел в Близкоизточния център „Карнеги“ в Бейрут. „Но предвид мащаба ... ще има натиск за по-силен отговор“.

Двете страни се сражават отвъд ливанската граница, откакто конфликтът в Газа избухна на 7 октомври 2023 г., подхранвайки страховете от по-широка близкоизточна война, която може да въвлече САЩ и Иран.

Тогава палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ, ЕС и други държави и подкрепяна от Иран и Хизбула, атакува Южен Израел. При атаката загинаха 1200 души, а близо 250 бяха взети за заложници.

Израел отговори с пълномащабна офанзива на територията на Ивицата Газа, която доведе до хуманитарна криза и десетки хиляди жертви според местните здравни власти.

Галант каза, че Израел прехвърля войски и ресурси към границата с Ливан. "Центърът на тежестта„ се премества на север, което означава, че ние разпределяме сили, ресурси и енергия за северната арена“, каза министърът.

Нарастващото напрежение може да усложни и досегашните неуспешни усилия на посредниците Египет, Катар и САЩ да договорят прекратяване на огъня в Газа между Израел и Хамас.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби каза в сряда, че е твърде рано да се оцени въздействието на взривовете върху преговорите за прекратяване на огъня.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава в петък във връзка с взривовете по искане на арабските държави. По-рано стана ясно, че посланикът на Техеран в Ливан е бил ранен при взривовете във вторник, според полуофициалната иранска информационна агенция Фарс.

Пратеникът на Иран в ООН написа в писмо в сряда, че Иран „си запазва правото по силата на международното право да предприеме необходимите мерки, които смята за необходими в отговор“ на нападението.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG