Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как избухнали пейджъри на Хизбула убиха 12 души и раниха близо 3000 в Ливан


Видео показва момента на експлозия на пейджър в супермаркет в Бейрут, Ливан, 17 септември 2024 г.
Видео показва момента на експлозия на пейджър в супермаркет в Бейрут, Ливан, 17 септември 2024 г.

Най-малко дванадесет души бяха убити, а близо 3000 ранени при поредица от едновременни взривове на пейджъри в Ливан и части на Сирия във вторник.

Пейджърите са били използвани за комуникация от шиитската групировка Хизбула, която воюва с Израел. Сред жертвите и пострадалите има членове на движението, но и цивилни, включително деца. Ранен е и посланикът на Иран в Ливан.

Хизбула директно обвини Израел, че стои зад операцията, и заплаши, че Тел Авив ще получи "справедливо наказание". Засега няма коментар от страна на израелските власти.

Информацията за вълната от хиляди едновременни взривове в Ливан идва на фона на продължаващата вече близо година война в Газа между Израел и палестинската групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС.

От началото на войната Хизбула подкрепя Хамас и изстреля десетки ракети срещу израелска територия. Ливанската шиитска групировка и Израел от десетилетия са в открито военно противопоставяне.

Как се случи последната операция, за която Хизбула и Иран обвиняват Тел Авив? Какво е пейджър и как може да избухне? Ето какво знаем.

Как хиляди пейджъри избухват едновременно

Във вторник след 15:30 местно време новинарските агенции започнаха да съобщават информация за експлозии в южните предградия на Бейрут, които са известни като бастион на Хизбула.

Беше съобщено за такива взривове и в южните части на Ливан, както и в части от съседна Сирия, където също оперира Хизбула.

Модерен модел пейджър
Модерен модел пейджър

Впоследствие стана ясно, че взривовете са причинени от избухването на пейджъри. Това са безжични телекомуникационни устройства, предшественик на мобилните телефони.

В зависимост от вида си те могат или само да получава съобщения, или и да получават, и да изпращат. Не е възможно с тях да се провеждат телефонни разговори.

Какви са тези пейджъри

Световните агенции съобщават, че става дума за пейджъри, използвани от членове на Хизбула за вътрешна комуникация.

По информация на Ройтерс групировката е започнала да използва този конкретен модел през последните месеци, а целта е била да се избегне възможността за проследяване на местоположението, ако членовете ѝ си комуникират с мобилни телефони.

Линейките са заобиколени от хора на входа на медицинския център на Американския университет в Бейрут, 17 септември 2024 г., след експлозиите на хиляди пейджъри.
Линейките са заобиколени от хора на входа на медицинския център на Американския университет в Бейрут, 17 септември 2024 г., след експлозиите на хиляди пейджъри.

От Хизбула казаха, че пейджърите са били произведени от компанията Gold Apollo, базирана в Тайван. Основателят на фирмата обаче отрече това, като каза, че те са били произведени от компания в Унгария, която е имала правото да използва марката на тайванската фирма.

Въпросната унгарска фирма е BAC Consulting. Проверка на унгарската редакция на Радио Свободна Европа показа, че тя изглежда като компания "пощенска кутия" - по документи няма никакви други служители, освен собственичката, и регистрира ниска печалба.

Радио Свободна Европа изпрати въпроси до фирмата, но до момента не е получен отговор от там.

Как са предизвикани експлозиите

Ройтерс пише, че според източници от службите за сигурност и кадри, прегледани от агенцията, някои от детонациите са се случили, след като пейджърите са звъннали, карайки собстветниците им да ги хванат в ръка или да ги вдигнат към лицата си, за да видят какво пише на екраните.

Към момента не е ясно как са причинени взривовете. Дипломатически източници и източници от силите за сигурност обаче спекулират, че експлозиите могат да са били предизвикани от избухване на батериите на устройствата, вероятно поради прегряване.

Други обаче смятат, че Израел може да е проникнал във веригата за доставка на пейджърите на Хизбула. Ню Йорк таймс съобщава, че Израел е скрил експлозивен материал в новата партида пейджъри, преди те да бъдат внесени в Ливан, като цитира за това американски и други служители.

Според бивш експерт по експлозиви към британската армия, който говори анонимно пред Би Би Си, за да се предизвика подобна вълна от взривове, вероятно е било нужно 10-20 грама експлозиви да бъдат поставени във всеки пейджър, например маскирани като малки части.

След това това те може да са били активирани дистанционно, чрез специална поредица от съобщения, изпратени до устройствата.

Неназован ливански източник също каза пред Ройтерс, че пейджърите са били модифицирани от израелските тайни служби "още на ниво производство".

По-рано няколко експерти казаха пред Ройтерс, че се съмняват, че само батерия би била достатъчна, за да предизвика взривовете.

Пол Кристенсен, експерт по безопасността на литиево-йонните батерии в университета в Нюкасъл, казва, че размерът на експлозиите не съответства на този в предишни случаи на повредени такива батерии.

„Говорим за сравнително малка батерия, която избухва в пламъци. [Обикновено] не се получава фатална експлозия и интуицията ми подсказва, че такава е много малко вероятна“, казва той.

Друга причина експертите да се съмняват, че експлозиите са причинени от прегряване на батериите, е, че обикновено само напълно заредената батерия може да се запали или експлодира.

„При ниво на зареденост под 50% тя би произвеждала газове и пари, но няма да причини пожари или експлозии. Много малко вероятно е всички, чиито пейджъри избухнаха, да са имали напълно заредена батерия“, коментира Офодике Езекойе, професор по машинно инженерство от Тексаския университет в Остин.

Ройтерс отбелязва, че в миналото има случаи, в които израелските разузнавателни сили са поставяли експлозиви в лични телефони, за да атакуват свои противници, според книгата от 2018 г. „Стани и убий първи“.

Хакери също са показвали, че е възможно да се "инжектира" злонамерен код в лични устройства, които да ги карат да прегряват и да експлодират в някои случаи.

Какво каза Хизбула

Самата Хизбула директно обвини Израел за случилото се. Ливанското външно министерство го нарече "израелска кибератака". Министерството също така съобщи, че се готви да внесе жалба в Съвета за сигурност на ООН.

„Тази опасна и умишлена израелска ескалация е придружена от израелски заплахи за разширяване на обхвата на войната срещу Ливан в голям мащаб“, се казва в съобщението.

Иранският външен министър също определи случилото се като "терористичен акт", за който според него е виновен Израел.

Официалните власти в Израел до момента не са коментирали.

Какво казаха САЩ и ООН

САЩ се разграничиха от експлозиите, като казаха, че не са свързани по никакъв начин с тях, и отново призоваха за "дипломатическо решение" на напрежението между Израел и Ливан.

От своя страна специалната координаторка на ООН за Ливан Жанин Хенис-Пласхарт предупреди, че вълната от взривове "показва изключително притеснителна ескалация".

От месеци ООН и редица държави изказват опасения от по-голяма ескалация на военните действия в региона. Както Хамас, така и Хизбула са подкрепяни от Иран, който също е в конфликт с Израел.

Хизбула е обявена за терористична организация от САЩ. Европейският съюз обяви за терористично само въоръженото крило на групировката, но не и нейното политическо разклонение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG