Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и ЕС искат примирие в Ливан. Израел отхвърля предложението


Хора се събират на мястото на израелски въздушен удар, който е засегнал хангар в южния град Джия, Ливан, 25 септември 2024 г.
Хора се събират на мястото на израелски въздушен удар, който е засегнал хангар в южния град Джия, Ливан, 25 септември 2024 г.

САЩ, Европейският съюз (ЕС) и други страни призоваха за временно прекратяване на огъня в Ливан след ескалацията на сраженията между Израел и Хизбула. Страните поискаха 21-дневна пауза в боевете "за да се осигури пространство за дипломация".

В четвъртък израелският външен министър Израел Кац отхвърли предложенията.

„Ще продължим да се борим срещу терористичната организация Хизбула с всички сили до победата и безопасното завръщане на жителите на север по домовете им“, каза Кац в изявление в X.

Новината идва на фона на покачващо се напрежение в Близкия Изток. Израел и Хизбула, обявена за терористична от САЩ, си разменят удари от началото на войната в Газа. В началото на седмицата обаче Израел организира най-мащабната си въздушна атака срещу страната от години. Хизбула отвърна с ракетни обстрели. Това доведе до опасения от пълномащабна война.

Съвместното изявление, в което се призовава за примирие, е подписано от САЩ, Австралия, Канада, Европейския съюз, Франция, Германия, Италия, Япония, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и Катар.

В него държавите казват, че военните действия са "недопустими" и представляват "неприемлив риск от по-широка регионална ескалация", която не е в интерес нито на народа на Израел, нито на Ливан.

Целта на споразумението е да се понижи напрежението и да се позволи на жителите по границата да се върнат по домовете си в Израел и Ливан, както и да се остави време за разрешаване на конфликта по дипломатичен начин.

В сряда, по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също призова за незабавно прекратяване на огъня, наред с други световни лидери.

Ливанският премиер Наджиб Микати каза, че иска да напусне Ню Йорк със "сериозно решение", с което да "окаже натиск върху Израел за постигане на незабавно прекратяване на огъня на всички фронтове".

От друга страна, израелският посланик в ООН Дани Данон благодари за дипломатическите усилия за предотвратяване на ескалацията, но добави, че Израел "ще използва всички средства, с които разполага, в съответствие с международното право, за да постигне целите си". Той добави, че страната не иска пълномащабна война.

Същевременно в сряда началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че въздушните удари в Ливан, насочени срещу Хизбула, могат да проправят път за "навлизане във вражеска територия". Пред свои подчинени Халеви каза допусна възможността за възможна сухопътна офанзива.

Израел казва, че целта му е да унищожи инфраструктурата, създадена от Хизбула след последната война от 2006 г. Заради това в понеделник Тел Авив започна интензивна въздушна кампания, при която досега според ливанските власти са загинали над 600 души. Същевременно по данни на ООН от началото на седмицата десетки хиляди ливанци са напуснали домовете си.

Израел и Хизбула си разменят въздушни удари от началото на войната в Ивицата Газа. На 7 октомври Хамас, обявенa за терористична организация от ЕС и САЩ, нападна Израел. В отговор Израел обяви пълномащабна война.

Хизбула казва, че атакува Израел в подкрепа на палестинския си съюзник Хамас и няма да спре, докато не огънят в Газа не бъде прекратен. И двете групировки са подкрепяни от Иран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG