Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още българи се евакуираха от Ливан. Няма желаещи да се приберат от Иран


Служебният премиер Димитър Главчев
Служебният премиер Димитър Главчев

Още български граждани, които бяха изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра благополучно в България тази нощ, съобщи Министерството на външните работи в понеделник.

Канадските авиолинии са превозили българите от Бейрут до Истанбул, откъдето са прибрани с коли на генералното консулство на България.

Новината идва на фона на нова серия от масирани въздушни удари на Израел в южните предградия на ливанската столица Бейрут. Във вторник Израел започна сухопътна офанзива в Ливан. Военните действия доведоха до разселването на стотици хиляди хора.

Външното министерство продължава да съдейства на българите в Ливан за връщането им в България. Установена е връзка с потърсилите съдействие, като се използват всички възможности за безопасното им прибиране, съобщават от министерството.

Очаква се общо 25 българи да се прибират до края на деня.

Желаещи да се приберат от Иран няма, каза премиерът Димитър Главчев след заседанието на Консултативен съвет за национална сигурност при президента Румен Радев (КСНС) в петък. Правителство има готовност изтегли българските граждани от Иран, които са между 45 и 50души.

Иран подкрепя Хизбула и Хамас и периодично изстрелва ракети срещу Израел.

Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на сигурността в Близкия Изток и произтичащите от това заплахи и рискове за България, както и готовността за тяхното преодоляване.

Главчев и служебната министърка на транспорта Красимира Стоянова наградиха екипите на Държавния авиационен оператор, които евакуираха близо 170 българи от Ливан. Първата група българи от Ливан се прибра с полет на правителствения самолет "Еърбъс" в понеделник.

Взаимните нападения на Израел и Хизбула по границата с Ливан зачестиха след началото на войната в Ивицата Газа. Тя започна през октомври 2023 г., след като Хамас нападна Израел, уби хора и взе заложници. В отговор Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа.

Хизбула е едновременно военна групировка и политическа партия, която контролира голяма част от Южен Ливан. Тя подкрепя палестинската паравоенна групировка Хамас във войната ѝ с Израел.

Хамас е обявена за терористична от Съединените щати и Европейския съюз. САЩ смятат и Хизбула за терористична организация, а ЕС - само военното ѝ крило.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG