Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейските лидери все още нямат съгласие за висшите постове в ЕС. Кои са фаворитите


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел говори пред медиите в Брюксел, 17 юни 2024 г.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел говори пред медиите в Брюксел, 17 юни 2024 г.

Европейските лидери все още не са постигнали съгласие кой ще заеме висшите постове в Европейския съюз (ЕС) след приключилите на 9 юни избори за Европейски парламент (ЕП). Това съобщи пред медиите председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след официална вечеря на лидерите в понеделник вечерта в Брюксел.

Те се събраха седмица, след като стана ясно, че Европейската народна партия (ЕНП) запазва първото си място в ЕП, следвана от Социалистите и демократите (S&D) и либералния съюз "Обнови Европа". Трите формации имат мнозинство от 398 от общо 720 места в Европарламента.

Сега предстои да бъдат избрани титулярите на ключовите постове в ЕС - председатели на Европейската комисия (ЕК), на Европейския парламента, на Европейския съвет и върховен представител на ЕС по външна политика.

По думите на Мишел планът на европейските лидери е да постигнат консенсус за подялбата на постовете по време на следващата си среща на 26 и 27 юни.

Разпределението на силите в ЕП отреди на досегашната шефка на ЕК Урсула фон дер Лайен статут на фаворит за нов 5-годишен мандат. Тя е издигната от ЕНП.

Съпартийката ѝ начело на ЕП Роберта Мецола пък се очаква да запази поста си за още две години и половина, когато да бъде наследена от представител на втората по големина група - тази на (S&D). Това предвижда практиката за споделяна на властта между двете на-големи сили в Европейския парламент.

"Демокрацията е жива, проевропейските сили ще могат да продължат сътрудничеството си в следващите години. Потвърждавам, че мнозинството от политическите групи в ЕП подкрепят процеса с водещите кандидати за председател на ЕК, трябва да уважим резултата от изборите", коментира Мецола в понеделник в Брюксел.

Основен претендент за поста на Шарла Мишел е бившият португалски министър-председател социалист Антонио Коща. Настоящата министър-председателка на Естония Кая Калас от "Обнови Европа" пък се очаква да наследи испанеца Жозеп Борел като върховен представител на ЕС по външната политика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG