Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изследване на проблемите пред ЛГБТ ученици e атакувано в социалните мрежи


Снимката е от протеста срещу приетата от парламента забрана в училище да се споменава ЛГБТ общността, 8 август 2024 г.
Снимката е от протеста срещу приетата от парламента забрана в училище да се споменава ЛГБТ общността, 8 август 2024 г.

През последните дни националното проучване за преживяванията на ЛГБТ учениците между 14 и 19 години е подложено на целенасочена атака и дезинформация в социалните мрежи. Това съобщават авторите на проучването от фондация Сингъл Степ.

Преди два дни с промени в Закона за предучилищното и училищното образование парламентът забрани т.нар. "пропаганда" на "нетрадиционна сексуална ориентация" сред деца. Поправката беше внесена от проруската партия "Възраждане" и подкрепена от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и всички 16 независими депутати. Тя предизвика и протести в София.

"Дълбоко сме обезпокоени от инсинуациите и разпространението на подвеждаща информация, увеличаващия се език на омразата и обидните квалификации, насочени както към работата ни, така и към представителите на общността, която активно подкрепяме", се казва в позицията на неправителствената организация.

Тя вече е затворила национално представителното си проучване за предизвикателствата пред ЛГБТучениците в българските училища, защото броят необходими участници вече е достигнат.

Предстои обработването на данните и обобщаването им в доклад с препоръки, който ще бъде публикуван през есента, съобщава фондацията. Тя цитира данните от предишното си проучване, проведено през учебната 2017/2018 г., в което са участвали над 800 ученици от 14 до 19 г. от цялата страна.

То разкрива тревожни нива на тормоз и насилие, както и липсата на ефективни методи за превенция. Според данните от него:

  • 71% от ЛГБТ учениците са вербално тормозени;
  • 34% от ЛГБТ учениците са физически тормозени;
  • 19% от ЛГБТ учениците са претърпели физическо нападение;
  • 51% от ЛГБТ учениците планират да напуснат страната след завършване на училище именно заради своята сексуалната ориентация или полова идентичност.

Националното проучване е независимо и се провежда без подкрепата на Министерството на образованието и науката или на конкретни училища, казват от фондацията. Изследването е част от проект, осъществен с подкрепата на ILGA-Europe, в партньорство с фондация ГЛАС и Ресурсен център Билитис. Участието в проучването е доброволно и анонимно, като се гарантира анонимността и безопасността на всички участници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG