Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лев инс" опита да доведе като свидетел собствения си шеф по делото срещу "Медиапул" за 1 млн. лв.


Изпълнителният директор на застрахователната компания "Лев Инс" Павел Димитров
Изпълнителният директор на застрахователната компания "Лев Инс" Павел Димитров

Застрахователната компания "Лев инс" опита в петък да ползва като свидетел собствения си изпълнителен директор Павел Димитров по делото срещу сайта "Медиапул", образувано по рекорден иск за 1 милион лева.

Софийският градски съд (СГС) не допусна Димитров да свидетелства, тъй като законът не позволява ищецът едновременно да претендира пред съда, че интересите му са били увредени, и да доказва това чрез собствените си показания.

"Лев инс" заведе дело срещу "Медиапул" за 1 млн. лева заради статия, която цитира стенограма от заседание на Министерския съвет (МС).

В статията се цитират думите на бившия служебния министър на финансите Росица Велкова, която говори за проблеми със задължения на компанията "Лев инс" към националното бюро "Зелена карта".

Искът в размер от 1 млн. лева е най-големият срещу медия в историята на България от гледна точка на претендираното обезщетение.

В позиция на "Лев инс" се казва, че размерът на иска им "напълно кореспондира с възможната щета, която некоректните внушения биха могли да нанесат на застрахователния сектор в България, финансовата система и в частност - на компанията".

Няколко журналистически организации излязоха с призив искът да бъде оттеглен, като го определиха като дело за сплашване.

Начало на делото

Първото заседание по делото беше проведено в петък. СГС допусна за разпит по един свидетел на всяка страна.

При влизането в залата на изпълнителния директор на "Лев инс" адвокатът на "Медиапул" Александър Кашъмов възрази, че той юридически представлява компанията - ищец, а това е в разрез със закона.

Тогава адвокатката на застрахователното дружество Мария Даскалова опита да обясни, че то се управлява от трима директори и Димитров не е в течение на казуса.

Съдът обаче попита Димитров дали представлява "Лев инс" и след като той потвърди, беше помолен да напусне залата.

По желание на "Медиапул" беше разпитана авторката на статията, станала повод за делото - Цветелина Соколова.

Тя разказа, че след темата с проблемите на "Лев инс" с националното бюро "Зелена карта" от години и потвърди, че в текста си е цитирала изявление на Росица Велкова, посочено в официалния протокол от правителствено заседание.

"Редовно следим сайта на МС, цитатът на Велкова не беше опроверган, не съм се усъмнила, че може да не е верен", заяви журналистката.

Тя каза още, че преди да публикува статията си е потърсила за коментар Павлин Димитров, който е помолил да му изпрати писмени въпроси. Соколова е направила това, но така и не е получила отговори. На следващия ден Димитров е отговорил единствено, че "отговорите на тези въпроси ще ги получа в съда".

Соколова добави, че е отразила в статията, че "Лев инс" отрича твърденията на Велкова, че заради проблемите с компанията България рискува да бъде изключена от европейската система "Зелена карта".

"Прогноза за пропуснати ползи"

След края на заседанието адвокатката на "Лев инс" коментира, че размерът на иска е изчислен "съобразно щетите, които биха настъпили в период", добавяйки, че те може да достигнат дори над 20 млн. лв. По думите ѝ става въпрос за "прогноза за пропуснати ползи".

Защитникът Александър Кашъмов каза, че това е типично дело за сплашване на медия. Този тип дела се характеризират с големи финансови искове, които имат за цел да притискат по-малки издания, поставяйки ги под риска дори да бъдат закрити.

"В случая специфичното, което ни различава от демократичния свят е, че това е претенция за публикация, която е изготвена върху съдържанието от стенограма от заседание на Министерския съвет", коментира Кашъмов.

По думите му "Лев инс" на практика иска да не се разпространява това, което е казано на заседание на Министерския съвет.

"Преди години неслучайно се борехме да бъдат публични тези заседания, сега се оказва, че на медиите им се забранява да бъдат цитирани, с което се обезсмисля до голяма степен тази публичност."

Юристът определи като "абсурдна" тезата на застрахователната компания, че Соколова е трябвало да провери верността на твърденията на Велкова, преди да публикува статията.

"Ако журналистиката трябва да доказва твърденията на всеки говорител в публичния дебат, това би обезсмислило ролята ѝ и би я направила невъзможна. Една медия, която на ден публикува десетки материали, с които отразява обществения дебат, не може да носи отговорност за истинността на изказванията на отделните политически фигури", каза адвокатът на "Медиапул.

В България все още няма правна дефиниция на делата за сплашване, но на европейско ниво в момента се подготвя законопроект, който да защитава журналистите от подобни процеси. Условието е те да не са опозорили или оклеветили някого с публикациите си.

Следващото заседание по делото на "Лев инс" срещу "Медиапул" е на 17 ноември. Тогава се очаква фирмата да доведе друг свой свидетел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG