Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вълната от оставки в кабинета на Украйна застигна и външния министър Кулеба


Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба стана поредният служител на украинския кабинет, който подаде оставка. Това се случва, след като президентът Володимир Зеленски обяви плановете си за промени в правителството.

Новината идва на фона на войната на Русия в Украйна, която продължава над 2 години и половина. В момента страната бележи загуби на фронта си, като същевременно увеличава територията, която владее в Курска област в Русия.

Предстои оставката на Кулеба да бъде обсъдена от депутатите във Върховната рада, украинския парламент, съобщи председателят на Народното събрание Руслан Стефанчук в сряда.

Ден по-рано Стефанчук съобщи, че вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина и вицепремиерът по въпросите на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верешчук също са подали оставки.

Зеленски каза, че предстоят още промени в правителството на Украйна в опит да се укрепи кабинетът и да се постигнат резултатите, от които страната се нуждае.

„Ето защо ще има редица кадрови промени в кабинета на министрите и в кабинета на президента“, каза той на 3 септември, като посочи, че промените ще настъпят през есента.

По-рано същия ден оставка подадоха и министърът на стратегическите индустрии Олександър Камишин, министърът на правосъдието Денис Малюска и министърът на околната среда Руслан Стрилец. Камишин, който контролира вътрешното производство на оръжия, каза, че ще продължи да работи в отбранителния сектор, но в друга роля.

Украйна се нуждае от повече взаимодействие между централната власт и общините, особено по време на подготовката за зимния сезон, каза Зеленски, за да обясни промените.

На този фон руски атаки убиха най-малко седем души и раниха 35 други при нощен удар по Лвов, съобщи кметът на града Андрий Садовий в сряда сутринта. Сред загиналите са дете и медицински работник, а други са в критично състояние.

Нападението се случи ден след като две балистични ракети взривиха военна академия и близка болница в Полтава в Украйна, убивайки над 50 души и ранявайки повече от 200 други. Това е един от най-смъртоносните руски удари от началото на войната, която започна на 24 февруари 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG