Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две ракети убиха над 50 души в едно от най-смъртоносните нападения в Украйна


Ракетен удар на Русия по Института за комуникации на украинските въоръжени сили в Полтава, 3 септември 2024 г.
Ракетен удар на Русия по Института за комуникации на украинските въоръжени сили в Полтава, 3 септември 2024 г.

Най-малко 51 души са убити, а 219 са били ранени във вторник при едно от най-смъртоносните нападения на Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Новината дойде на фона на продължаващата вече трета година непредизвикана руска инвазия в Украйна, както и на украинското нахлуване в руската Курска област по-рано през лятото.

Смята се, че последното нападение е най-смъртоносният единичен удар от май 2022 г. насам. Тогава президентът Володимир Зеленски каза, че 87 войници са били убити във военен тренировъчен център в северната област Чернив.

  • Какво знаем за удара

Украинският президент Володимир Зеленски и Министерството на отбраната на страната съобщиха във вторник, че две ракети са поразили сградата на Военния институт по комуникации в град Полтава в Централна Украйна.

Украинските власти казаха, че двете ракети са ударили обекта точно след въздушна тревога и хората не са имали време да се евакуират в бомбоубежището. Една от сградите на Института по комуникации е частично разрушена.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко каза също, че мястото на удара е било близо до жилищен район и ударните вълни от взривовете са избили прозорци и са повредили фасадите на високите сгради.

Десетки хора са се явили да дарят кръв. Украинците бяха призовани да избягват да се редят на опашки в центровете за кръводаряване.

Украинските военни потвърдиха смъртта на най-малко 19 войници от 128-а планинска щурмова бригада и девет други при това нападение.

Областният управител на Полтава Филип Пронин каза в телевизионен ефир, че под развалините може би все още се намират 15 души, като добави, че екипите за издирване продължават да работят на мястото на инцидента.

Главната прокуратура каза, че е започнала разследване.„В момента на мястото работят спасители, разследваща и оперативна група и други служби, а разрушаването на отломките продължава. Броят на жертвите е в процес на уточняване“, съобщиха от прокуратурата в Телеграм.

По-рано Зеленски каза, че е разпоредил „пълно и бързо разследване“ на случилото се. Той също така добави, че е „благодарен на всички, които от първите минути след удара помагат на хората, които спасяват човешки животи“.

Русия не коментира веднага нападението в Полтава.

  • Как се стигна до него

Инцидентът предизвика ожесточени критики, когато стана ясно, че войниците са били събрани за церемония по награждаване.

Готовността за отбрана на Украйна беше подложена на внимателен анализ след удара в Полтава, а някои наблюдатели се питаха защо голям брой хора са оставени уязвими за единична атака.

„Тълпа от хора на това съоръжение в този брой е абсолютно неприемлива“, каза Юрий Бутосов, украински активист и журналист. „Имаме голям брой военни обекти, в които има значителен брой хора. Тези хора в много от случаите, които съм наблюдавал, са се разпределили така, че да не могат да бъдат поразени едновременно с един удар“, каза той пред Настоящее время.

Владислав Селезньов, украински военен анализатор и бивш говорител на Генералния щаб на украинската армия, каза, че Украйна може да обвинява Кремъл за удара по Полтава, но трябва да има и ясно разбиране за отговорността на Киев.

„Разговорът, който трябва да проведем, е преди всичко за отговорността на длъжностните лица, които не са направили нищо, което би могло да спаси живота на загиналите днес по време на руския [въздушен] удар“, каза Селезньов.

„Защо децата в Харков ходят на уроци под земята или в метрото, докато [хората в] учебния център в Полтава не са имали такава възможност?“

Според него ударът показва, че Украйна не разполага със системи за наблюдение, необходими за откриване на разузнавателни дронове.

„Русия дори не се опитва да скрие факта, че е насочвала ракетите си „Искандер“ към тренировъчния център с помощта на разузнавателен дрон. Ако разполагахме с достатъчно количество такива системи за наблюдение и евентуално нанасяне на удари, подобна трагедия можеше да бъде предотвратена“, каза той.

Освен това Украйна трябва да осъзнае опасността, пред която са изправени всички региони в близост до фронтовата линия. „Врагът използва балистични [ракети], а времето [между тяхното изстрелване и] нанасяне на удар възлиза на едва няколко минути“.

Зеленски отново призова поддръжниците на Украйна да засилят доставките на системи за противовъздушна отбрана и ракети с далечен обсег, които могат да „защитят от руския терор“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG