Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН казва, че Крим е украински. Защо нейната ядрена агенция финансира руски изследвания там


Руският президент Владимир Путин (вдясно) поздравява ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси преди разговорите в Сочи на 6 март.
Руският президент Владимир Путин (вдясно) поздравява ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси преди разговорите в Сочи на 6 март.

Чий е Крим? Според ООН и по-голямата част от света полуостровът принадлежи на Украйна. Една агенция на ООН обаче е финансирала руски държавни научни изследвания там след незаконното анексиране на територията от Русия. Защо?

Крим е полуостров в Украйна, окупиран от Русия през 2014 г. Същата година Организацията на обединените нации (ООН) отхвърля претенциите на Москва, която незаконно анексира украинската територия.

Разследване на Свободна Европа обаче показва, че ядрената агенция на ООН е финансирала руски държавни научни изследвания в Крим след завземането му.

Това е финансиране, което според Киев и анализатори е равносилно на легитимиране на руската агресия срещу Украйна.

След окупацията през 2014 г. ООН отхвърли претенциите на Москва към Крим с резолюция на Общото събрание. И ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси казва, че ръководената от него агенция се придържа към принципите на ООН, според които „националните граници не трябва да се променят със сила“. Самата агенция е орган на ООН, който следи за мирното използване на ядрената енергия.

Между 2016 г. и 2019 г. МААЕ обаче е подписала поне две споразумения с базирани в Русия изследователски институти. Проучванията по тези договори включват работа на терен в Крим.

Въпреки че договорите са сравнително малки - и като размер на финансирането, и като обхват, те подчертават бурния дипломатически и бюрократичен терен, с който МААЕ трябва да се справя след началото на руската агресия в Украйна, която практически започна с Крим.

МААЕ и преди това беше въвлечена в спорове за статута на полуострова - от една страна заради фактическия контрол на Русия върху изследователски ядрен реактор там, а от друга - заради международно признатите правни претенции на Украйна.

Киев и западните му съюзници призоваха МААЕ да се въздържа от действия, които предполагат признаване на завземането на Крим от Русия. Същевременно през 2015 г. Русия отказа да одобри годишния доклад на МААЕ, тъй като в него реакторът в кримския град Севастопол е посочен като разположен в Украйна.

Какви са позициите на засегнатите страни и какво пише в документите?

Какво казват МААЕ, Киев и Москва?

Пред Свободна Европа от МААЕ казаха, че агенцията продължава да смята Крим за украински в съответствие с резолюцията на Общото събрание на ООН от 2014 г. Проучванията, които МААЕ прави, са „чисто техническо естество“ и „не представляват никаква промяна в позицията на агенцията относно статута на Крим“, гласи още позицията.

Един от партньорите на МААЕ в проект в Крим е Обединеният институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) - международен изследователски център със седалище в град Дубна край Москва. Според говорител на агенцията обаче това е "не руска организация, а международна междуправителствена научноизследователска организация, разположена в Русия".

От постоянното дипломатическо представителство на Украйна във Виена, където е седалището на МААЕ, казаха пред Свободна Европа, че украинското правителство не е одобрявало никакви изследователски проекти в Крим, спонсорирани от МААЕ.

„Нашата позиция остава ясна - Украйна категорично се противопоставя на всякакви международни проекти или други дейности във временно окупираните територии на Украйна, включително т.нар. Автономна република Крим и град Севастопол, тъй като това нарушава суверенитета и териториалната цялост на нашата държава“, се казва в изявление на мисията, изпратено по електронната поща.

Постоянното дипломатическо представителство на Русия във Виена не отговори на въпросите на Свободна Европа.

„Руски крайбрежни райони“. Говорят документите

Целта на цитирания договор, подписан от МААЕ през 2016 г. и удължен през 2019 г., е да се проучат тенденциите в замърсяването "в руските крайбрежни райони на Черно море", като се използват "ядрени и свързани с тях аналитични техники".

Въпреки че в публикувано през май 2019 г. изследване не се споменава Крим или което и да е от населените места там, в обхвата на изследователския проект, описан в споразумението на ОИЯИ с МААЕ, изрично се посочва, че изследването ще включва и Севастопол.

ОИЯИ също така изрично посочва в предложението си за договора, че полевите работи ще се извършват в Севастопол. Там пише и че тази работа ще бъде извършена съвместно с базирания в Севастопол Институт по биология на южните морета, който руските окупационни власти поеха след завземането на Крим и включиха в състава на Руската академия на науките.

В предложението за договор за научни изследвания общата стойност на проекта се оценява на 165 000 евро, като МААЕ е поискала 15 000 евро.

Посоченият главен научен изследовател на проекта, професор Марина Фронтасиева, не отговори на запитване, изпратено по електронната поща, за работата на терен в Крим.

Една от предишните съавторки на Фронтасиева, Наталия Милчакова, е съпредседателка на севастополския клон на Народния фронт - прокремълска организация, основана по инициатива на руския президент Владимир Путин.

През март Милчакова помогна за организирането на церемония по награждаване на жители на Севастопол, които са оказали помощ на руските сили, сражаващи се на страната на Москва във войната ѝ срещу Украйна.

След публикуването на този материал говорител на МААЕ каза, че изследователското споразумение с ОИЯИ "по невнимание е включвало Севастопол" и че "този институт не е правил публикации по този договор, отнасящи се до работата, извършена в Крим".

Вторият договор на МААЕ, видян от Свободна Европа, е подписан с руския Федерален център по здравеопазване на животните - изследователски институт, базиран в град Владимир, на 200 км източно от Москва.

Договорът е на стойност 60 000 евро, а целта му е изследване на вирусите на птичия грип от мигриращи диви птици чрез анализ на стабилни изотопи.

Въпреки че в договора не се споменава Крим, в „окончателния доклад“ за проекта, представен през септември 2023 г., се посочва, че проби от пера на птици са събрани в „Република Крим“, която според международния правов ред не съществува.

Главният учен по проекта, Виктор Ирза, не отговори на запитване по въпроса.

"Грозна история"

Украинският експерт по ядрена безопасност Олха Кошарна, бивш член на управителния съвет на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна, казва, че спонсорирането на изследователски проекти от страна на МААЕ в окупираната от Русия Украйна е „грозна история“.

"Това, разбира се, е очевидно нарушение, тъй като МААЕ официално смята Севастопол за украинска територия, както и Донецка и Луганска област, Запорожка област и всички окупирани територии на Украйна", казва Кошарна пред Свободна Европа.

В годишните доклади на МААЕ изследователският реактор в Севастопол продължава да се изписва като разположен в Украйна. Въпреки това на други места в документи на агенцията се появяват формулировки, които предполагат негласно признаване на руската окупация.

Скрийншот от списък на МААЕ за събитие, спонсорирано от агенцията, в който двама участници са записани като произхождащи от „Донецк, Руска федерация“.
Скрийншот от списък на МААЕ за събитие, спонсорирано от агенцията, в който двама участници са записани като произхождащи от „Донецк, Руска федерация“.

Списъкът на участниците в предстоящо спонсорирано от МААЕ събитие в Москва, посветено на лъчетерапията, включва двама представители от руската делегация, записани като жители на „Донецк, Руска федерация“, според вътрешни документи на МААЕ, прегледани от Свободна Европа.

Донецк е град в Източна Украйна, превзет от подкрепяните от Русия сили през 2014 г., заедно с части от околните Донецка област и съседната Луганска област. Той остава под контрола на Москва, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през 2022 г.

Форум

XS
SM
MD
LG