Връзки за достъпност

Извънредни новини

Агенция "Фич" намали кредитния рейтинг на САЩ


Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън провежда пресконференция в Министерството на финансите на САЩ във Вашингтон.
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън провежда пресконференция в Министерството на финансите на САЩ във Вашингтон.

Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch Ratings) намали кредитния рейтинг на Съединените щати (САЩ). Причината за решението са опасения за състоянието на финансите на страната и нейната дългова тежест.

Така "Фич" става втората голяма агенция, която отнема отличния кредитен рейтинг на САЩ. Първата беше Standard & Poor's.

В сряда стана ясно, че кредитният рейтинг на САЩ намалява от ААА до АА+. Рейтингът ААА е сигнал за изключително кредитно качество и най-нисък очакван риск от неизпълнение, за разлика от АА+, който е сигнал само за "много високо кредитно качество".

"Фич" съобщи, че е забелязала "постоянно влошаване" на фискалното управление на САЩ през последните 20 години. Други причини за намаляване на рейтинга са многократните спорове за тавана на дълга, както и на очакванията, че бюджетният дефицит на страната ще продължи да нараства.

"Понижаването на рейтинга на САЩ отразява очакваното влошаване на фискалната ситуация през следващите три години, високата и нарастваща тежест на държавния дълг и ерозията на управлението" в сравнение с други държави, се казва в изявление на "Фич".

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън не се съгласи с понижаването на рейтинга и в свое изявление го нарече "своеволно и базирано на стари данни" решение. Подобна беше реакцията и на Белия дом.

"Понижаването на рейтинга на Съединените щати в момент, когато президентът Байдън е постигнал най-силното възстановяване от всички големи икономики в света, противоречи на реалността", каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Решението изненада и редица инвеститори. Лари Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ, написа в Тиутър, че решението на "Фич" е "странно и неумело".

Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник в гиганта за финансови услуги Allianz, каза в Threads, че е по-възможно това съобщение да бъде отхвърлено, отколкото да има трайно последствия за икономиката на САЩ.

За първи път "Фич" допусна възможност за намаляване на рейтинга на САЩ през май тази година. Причината беше кризата с тавана на дълга, която заплашваше да доведе страната до неплатежоспособност на дълговете ѝ.

През юни кризата беше разрешена. Правителството успя да вдигне тавана до 31,4 трилиона долара. Въпреки това "Фич" запази позицията си.

Кредитният рейтинг е един от критериите, които инвеститорите използват, когато решават доколко рисковано е да отпуснат парични заеми на дадено правителство. САЩ традиционно са смятани за сигурна инвестиция заради размера и относителната стабилност на икономиката им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG