Връзки за достъпност

Извънредни новини

Краси Кунева, която помага на българското съвременно изкуство да стигне до нова публика


Красимира Кунева
Красимира Кунева

Българският талант е на световно ниво. Въпреки това рядко достига до световните пазари на изкуство, не достига и до българските домове. Това обаче се променя. В четвъртък се открива първият търг на българско съвременно изкуство. Ето какво разказва за него една от организаторките Краси Кунева.

Знаете ли, че досега в България никога не е имало търг на българско съвременно изкуство? Търгове се организират за творбите на така наречените стари майстори от 20 век, но никога не е провеждан аукцион, фокусиран изцяло върху съвременни артисти.

Една инициатива обаче цели за да промени това. В четвъртък се открива търгът "Sofia calling!", както и изложба със същото име в софийската галерия Doza.

За първи път творби на активни български артисти ще бъдат събрани в специален общ аукцион, който ще се проведе както на живо, така и онлайн. А целта му е да достигне и до международната публика.

Зад проекта стоят усилията на няколко българки - Красимира Кунева, която от дълги години се занимава с подобни аукциони, кураторката Весела Ножарова, както и Милена Едвиг и Петя Михайловa от галерия Doza.

Изложбата, на която ще могат да бъдат видени част от творбите, включени в търга, отваря врати на 26 септември.
Изложбата, на която ще могат да бъдат видени част от творбите, включени в търга, отваря врати на 26 септември.

Идеята за първия в историята търг на съвременно българско изкуство се заражда в главите им по време на общи разговори, разказва Кунева пред Свободна Европа.

Тя самата завършва история на изкуството във Великобритания и дълго време живее там, като става сертифициран аукционер - с други думи, човекът с чукчето, който води търговете, представя творбите, а след това на живо обявява наддаванията на купувачите.

През това време работи в две от най-големите аукционни къщи в света - Christie's и Chiswick Auctions в Лондон.

Преди около две години обаче се връща в България. А в разговорите с колеги неизменно стига до една тема - проблемите на българския пазар за изкуство.

"От една страна имаме въпроса за потребността на хората от изкуство. От друга, въпроса доколко българксите артисти имат видимост в чужбина", казва Кунева.

Тя самата наблюдава, че хората в България обичат да ходят на изложби, но в същото време рядко купуват изкуство. Смятат, че то не е чак толкова достъпно, че да се обградят с него в дома си, "да живеят с изкуството".

"То обаче е много по-достъпно, отколкото повечето хора си мислят", отбелязва Кунева.

В същото време имената на много от съвременните български артисти все още са непознати в чужбина. Според Кунева обаче международната видимост е нещо, което "трябва да се създаде колективно".

Именно затова заедно със съмишленичките си тя решава да изпробва един нов механизъм - и да организира специален международен търг с фокус изцяло върху съвременни автори от страната. Аукционът се провежда върху платформата Indy.auction на The Auction Collective, където Кунева работи в момента.

По думите ѝ Indy.auction предлага професионален софтуер за търгове, който позволява на всеки, който желае, да проведе търг. Това дава възможност не само на специализирани аукционни къщи да продават изкуство по този начин, но и на галерии, музеи, както и на отделни артисти.

Сега в "Sofia Calling!" са включени над 80 актуални произведения на изкуството на повече от 40 съвременни български художници. Сред творбите има разнообразни жанрове като живопис, графика, фотография, колажи, скулптура, керамика и инсталации.

Изборът се основава преди всичко на познанията на Весела Ножарова и Милена Едвиг, които опитват да дадат "един широк поглед върху активните художници в България".

Въпреки амбициозността на инициативата Кунева отбелязва, че проектът за нея и нейните съмишленички е най-вече личен. Воден е от желанието им да помогнат на българския пазар.

"За да може активен български артист да прави амбициозни проекти на високо ниво като тези, за които чуваме по новините от чужбина, е нужен пазар", казва изкуствоведката.

"Изоставаме до голяма степен, защото нямаме такъв. Но като качество и като талант не мисля, че българските артисти се различават от тези в чужбина".

Форум

XS
SM
MD
LG