Връзки за достъпност

Извънредни новини

Открито е тялото на още една жертва от престрелката в Северно Косово


Косовски полицаи стоят на стража на входа на село Банска, Северно Косово, 25 септември 2023 г.
Косовски полицаи стоят на стража на входа на село Банска, Северно Косово, 25 септември 2023 г.

Тялото на още една жертва отпрестрелката в село Банска в Северно Косово беше открито в понеделник, съобщи косовският прокурор Наим Абази, цитиран от Танюг.

Инцидентът стана, след като тридесет въоръжени и маскирани мъже нахлуха в населеното предимно със сърби село Банска в неделя сутринта и се барикадираха в местния манастир.

Според Абази е намерено тялото на един от нападателите от престрелката на въоръжените с косовската полиция . Това е четвъртият загинал нападател. При престрелката беше убит полицай, трима други бяха ранени.

Край мястото на инцидента е намерен и автомобил, който в момента се разследва от съответните екипи.

Част от иззетите оръжия.
Част от иззетите оръжия.

Косовската специализирана прокуратура съобщи по-рано, че шест души са арестувани заради нападението срещу косовската полиция. Те са заподозрени в няколко престъпления, един от тях - и в тероризъм.

Президентът на Косово Вьоса Османи обяви понеделник за ден на национален траур в памет на загиналия косовски полицай.

В неделя Косово обвини Сърбия за стрелбата. Беград отхвърли обвинението, а президентът Александър Вучич каза, че косовската полиция е убила хора "без причина".

Сърбия и живеещите в Косово сърби не признават независимостта на някогашната сръбска област, обявена през 2008 г. Спорът е постоянен източник на напрежение между двете страни. В неделя Вучич подчерта, че Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, независимо на какъв натиск бъде подложена.

Въпреки че етническите албанци са 90% от населението в Косово, мнозинството от сърби в северната част на страната настояват от дълго време за създаването на Съюз на сръбските общини, договорен с посредничеството на ЕС през 2013 г.

Сблъсъкът между косовската полиция и нападателите беше осъден от международната общност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG