Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кожарева предложи кабинет с Калин Стоянов. Радев отказа да го назначи. Изборите се отлагат


Горица Грънчарова-Кожарева предложи почти същия състав на кабинет като досегашния, оглавяван от Димитър Главчев, 19 август 2024 г.
Горица Грънчарова-Кожарева предложи почти същия състав на кабинет като досегашния, оглавяван от Димитър Главчев, 19 август 2024 г.

Следващите предсрочни парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври, но все още не е ясно за кога ще бъдат отложени. Това стана ясно в понеделник, след като номинираната от президента Румен Радев за следващ служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева предложи състав на правителство, но Радев отказа да подпише указ за назначаването му.

Причината за отказа на държавния глава беше решението на Кожарева да остави начело на МВР досегашния вътрешен министър Калин Стоянов. След като чу името му, Радев поиска номинираната за премиер да му предложи друг кандидат за поста на Стоянов. Кожарева обаче отказа. Накрая президентът декларира, че няма да назначи нейния кабинет и на власт остава досегашното служебно правителство на Димитър Главчев.

Безпрецедентната ситуация се случва на фона на ескалацията на напрежение около поста на вътрешния министър Стоянов. За неговата смяна се обявиха "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Възраждане". Стоянов е обвиняван в близост до съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който открито се застъпва той да остане начело на МВР. Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания и е сочен като политик с влияние в прокуратурата. Срещу него никога не са повдигани обвинения.

В момента Пеевски се намира в открит конфликт както с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, така и с президента Радев, когото депутатът нарича "мистър кеш". Още при избора на Кожарева за кандидат-премиер преди 10 дни Пеевски обяви, че тя ще бъде подложена на натиск да смени вътрешния министър Стоянов, но "никой не трябва да се бърка".

В понеделник Кожарева предложи състав на кабинет, който е почти същия като този на все още действащия Министерски съвет, оглавяван от Главчев.

"Честата смяна на правителства засилва усещането за нестабилност и демотивира администрацията. България, хората, бизнесът нямат време някой да навлиза в ресора си и да получава кредит на доверие. Действия трябват от днес, затова взех решение голяма част от министрите на сегашния кабинет да ги оставя", каза Кожарева в президентството.

Като два основни приоритета на предложения от нея кабинет тя посочи провеждането на честни парламентарни избори и "стриктното следване" на евроатлантическия път на България.

Последва въпрос от Радев дали Кожарева е склонна да номинира друг за вътрешен министър до 15.00 часа в понеделник. Тя обясни, че е взела "информирано решение" да остави Стоянов на поста, защото от състава на МВР му имат доверие. И накрая декларира, че няма да предложи друг.

Тогава Радев каза, че няма да има избори на 20 октомври, защото той няма да подпише указ за назначаването на кабинет на Кожарева с вътрешен министър Стоянов. Като причина за отказа си да назначи повторно досегашния вътрешен министър президентът посочи политическото напрежение около неговата фигура.

"Положените [от Кожарева] усилия не съответстват на най-същественото условие за успешното изпълнение на мандата - да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи", каза Радев.

В предложения от Кожарева кабинет имаше четири нови предложения - Иван Кондов за министър на външните работи, Виктор Атанасов за министър на екологията, Петко Стефановски за министър на здравеопазването и Валери Борисов за министър на транспорта.

Междувременно униформени полицаи се появиха в понеделник пред сградата на президентството. Предварително не е обявявана информация за какво е полицейското събиране.

Служители на МВР вече няколко пъти изразиха публично подкрепата си за Стоянов. Преди седмица в София беше организирано масово полицейско събиране, което беше представено като "спонтанно", но в организацията му участваше и ръководството на столичната полиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG