Връзки за достъпност

Извънредни новини

Непоносима жега и миризма от тоалетна. Как се пътува с влака за София


Михаела във влака от Кулата до София
Михаела във влака от Кулата до София

Пътували ли сте скоро с влак в България? А през лятото? Ако да, вероятно и през ум няма да ви мине да повторите. За много хора обаче това не е въпрос на избор. Дали нещо ще се промени? Не и скоро. Пореден опит БДЖ да купи нови влакове "дерайлира". А това може да струва на България скъпо.

Лято, жега, часът е малко преди пладне. На гарата в Сандански обаче е оживено. Влакът за София се задава иззад горещия въздух и маранята. Отдалеч се вижда, че локомотивът е стар.

"Няма климатик", казва жена на перона. Това звучи изненадващо - температурата навън е над 30 градуса. На сянка.

Предположението се оказва вярно. В горещия ден влакът разчита на отворените прозорци. Спорно е обаче къде е по-топло - вътре или вън.

Едва ли някой се учудва, че условията в българските влакове са лоши. През 2023 г. самият министър на транспорта Георги Гвоздейков определи ситуацията с пътническите превози като недопустима и поиска от ръководството на железниците оферти за наемане на композиции за следващата година.

"За тази година услугата няма как да се подобри, а през следващата бихме могли само да наемем по-модерни композиции от други държави", каза Гвоздейков тогава.

През тази година има няколко нови композиции - втора употреба от Германия. Първата потегли по линията Бургас-София. Новината, че ще взима разстоянието за 5 часа и 55 минути, обиколи медиите. Много хора приеха с насмешка, че вагоните ще са климатизирани. И има защо.

По данни на "БДЖ Пътнически превози", поискани от Свободна Европа, всеки ден в страната пътуват 555 пътнически влака - 212 с мотриси, а останалите 343 - с локомотиви и вагони.

Влаковете с вагони се обслужват със 70 композиции. Само 12 от тях са климатизирани. Композицията от Кулата до София по обед не е една от тях.

На повечето хора във влака това не изглежда да им прави впечатление. Запасили са се с вода - пътуването с бързия влак трае над 3 часа. Същото разстояние може да се измине с автомобил за половината време.

Влакът Кулата - София на на Централната гара в столицата.
Влакът Кулата - София на на Централната гара в столицата.

Маргарита пътува с внука си Йоан до Радомир. Вижда се, че тя има опит - бързо показва на момчето къде да седне, за да е на пътя на течението от прозорците.

Точно този влак си е такъв от години

"От 40 години пътувам през лятото", казва тя - "Точно този влак си е такъв от години". Йоан добавя, че му харесва да пътува с влак, но би му харесвало повече, ако има климатик. "Калява се", добавя баба му.

Влакът e модел aByz серия 31-43 на немската компания Brawa. Внесен е в България през вече далечната 2003 г.

Според годишния доклад на "БДЖ Пътнически превози" за 2023 г. 13% от всички подадени сигнали към дружеството са свързани с лошите условия във влаковете. Голяма част от оплакванията са именно заради температурата - липса на отопление през зимата и на охлаждане през лятото.

Във влака в горещия ден е и Михаела. Тя пътува с мъжа си от Петрич до Радомир. Казва, че това е било последното превозно средство, което са могли да използват, за да се приберат вкъщи.

Кадър от влака Кулата - София
Кадър от влака Кулата - София

"В 21 век не е удачно да се пътува по този начин, след като плащаме немалко данъци, след като искаме постоянно да се сравняваме със Запада", казва тя и добавя, че има две малки деца, за които подобно пътуване би било трудно. "Със сигурност ще им прималее".

Малко след тръгването на влака Михаела си прави импровизирано ветрило от брошура. Това изглежда като единствен вариант да се пребори с жегата.

Горещо е и в другите вагони. В някои отворените прозорци са повече, но пък това разнася миризмата на урина от близката тоалетна.

"Снимайте и седалките", посочва Михаела. Местата са в избеляло, прашно синьо и тук-там с по някое по-тъмно петно, незнайно от каква субстанция. С това са свързани друга голяма част от оплакванията към БДЖ - хигиената.

От години БДЖ казва, че работи за подобряване на условията.

Почистването и хигиенното екипиране на вагоните и мотрисните влакове се извършва от „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД, казват оттам за Свободна Европа. През 2023 г. за целта са похарчени малко над 7 милиона лева. Освен консумативи и препарати, разходите включват и възнаграждение на заетия с дейността персонал.

Седалки във влака
Седалки във влака

През април 2024 г. цената на билетите на БДЖ се увеличи средно с 20%. Условията за пътуване не помръдват.

Обновлението на влаковете е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на България. Стойността на проектите е за близо 3 млрд. лева, но само преди дни дойде новината, че търгът за нови 35 мотриси и 7 двуетажни влака е провален. Полската фирма, която спечели поръчката за близо 300 млн. лева, се отказа да я изпълнява.

Преди това "дерайлира" и търг за 20 едноетажни електрически влака, а Европейската комисия започна проверка заради китайската компания, от която БДЖ възнамеряваше да ги купи. Този проект беше за над 1 млрд. лв. Забавянето на тези проекти може да струва на България скъпо - защото тя може да загуби европейските пари от ПВУ, ако не реализира навреме проектите.

В средата на април 2024 г. все пак пристигнаха първите 19 от общо 76 модернизирани вагона, които БДЖ закупи от германската Deutsche Bahn. С тях българските железници модернизират 20% от подвижния си състав.

Засега обаче идеята е тези влакове да се движат по линиите от София до Русе, Бургас и Варна.

От Кулата за София обедният влак ще си е все така без климатик. Неясно докога.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG