Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна обяви филм от кинофестивала във Венеция за "руска пропаганда"


Андрий Йермак, началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.
Андрий Йермак, началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

Висш помощник на украинския президент и група, която представлява украинците в Канада, остро критикуваха показването на филма "Руснаци във война" на филмовия фестивал във Венеция, съобщиха руската и украинската служби на Радио Свободна Европа.

Те са нарекли кинопродукцията "руска пропаганда".

Документалният филм е на руско-канадската режисьорка Анастасия Трофимова. В него тя показва руски батальон, който напредва в Източна Украйна, след като Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г.

Андрий Йермак, началник на кабинета на Володимир Зеленски, нарече "срамно" показването на "пропагандния филм" на фестивала.

В публикация в социалната мрежа на 6 септември той попита защо "Анастасия Трофимова, както и някои други руски културни дейци - страна, която убива украинци, както и нашите деца всеки ден - изобщо могат да работят в цивилизования свят".

В изявление на Украинско-канадският конгрес (УКК) се казва, че Канадският медиен фонд е използвал публични средства, за да подкрепи филм, който оправдава руската агресия. От организацията посочиха, че канадското правителство по-рано е изразило безпокойство от "влиянието на руската пропаганда".

В изявлението на УКК се твърди, че предишни филми на Трофимова са били показвани в руски медии, които са били обект на санкции, включително от страна на Канада.

"Защо Канадският медиен фонд използва парите на данъкоплатците, за да финансира филма "Руснаци във война", направен от режисьор, чиито предишни филми са излъчвани по Russia Today, руски пропаганден канал, санкциониран от канадското правителство?", се пита в позицията.

В добавка според УКК Трофимова е навлязла на суверенната територия на Украйна заедно с руските окупационни сили в нарушение на украинското законодателство.

Организацията публикува екранна снимка на част от надписите на филма, която показва, че той се е ползвал от подкрепата на публично-частния канадски медиен фонд и според УКК финансирането възлиза на 340 000 канадски долара (250 000 долара). Филмът е копродукция на Франция и Канада.

Трофимова каза, че е направила филма, за да покаже "абсолютно обикновените момчета", които се бият за Русия, и че нейният документален филм поставя под въпрос представата на Запад, че всички руски войници са военнопрестъпници. Тя твърди, че не е видяла признаци на военни престъпления по време на престоя си близо до фронта.

"С това обаче се свързват руските войници в този момент, защото няма други истории. Това е друга история", каза тя на пресконференция във Венеция на 5 септември.

Филмът проследява екип от медици, докато събират тела от бойното поле, но не дава представа за унищожението, което силите на Москва са нанесли през това време на Украйна.

Документалният филм се прожектира на фестивала, но не се състезава за награда.

Даря Басел, продуцентка, която е гледала филма на фестивала, каза, че той "може да ви подведе да вярвате, че е антивоенен филм, който поставя под съмнение настоящия режим в Русия". Тя добави обаче, че това, което е видяла във филма, е "ярък пример за чиста руска пропаганда".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG