Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Напълно расистки видеоклип". Как Бавария беше превзета от ислямофобска буря


Снимка от вече изтрит противоречив видеоклип за борба с екстремизма, публикуван от Министерството на вътрешните работи на Бавария на 2 септември.
Снимка от вече изтрит противоречив видеоклип за борба с екстремизма, публикуван от Министерството на вътрешните работи на Бавария на 2 септември.

Видеоклип на вътрешното министерство в Бавария предизвика полемика в Германия. Според критици той е ислямофобски и расистки. Министерството го смята за опит за борба с екстремизма.

Мюсюлмански духовник се смее заплашително на фона на зловеща музика и поглъща млада жена. След това тя се превръща в облечена в хиджаб съпруга в полигамен брак, плачеща, докато мие кухнята.

Жената, която е в центъра на историята, е примамена в социалните мрежи, след като е попитала онлайн дали е позволено на мюсюлманките да използват грим.

Екранна снимка от изтритото видео.
Екранна снимка от изтритото видео.

Това е сюжет на видеоклип, публикуван в понеделник от вътрешното министерство в южната германска провинция Бавария. Впоследствие той беше изтрит, след като беше определен като „расистки боклук“ и беше сравнен с пропаганда от времето на нацизма.

Според министерството целта на клипа е била да предупреди за опасностите от ислямския екстремизъм, салафизма и ултраконсервативно сунитско движение.

Критиките

Видеото предизвика почти незабавна реакция от страна на няколко германски депутати, които обвиниха министерството в използване на груба пропаганда и подклаждане на антимюсюлмански настроения.

Друга снимка от изтритото видео.
Друга снимка от изтритото видео.

„Напълно расистки видеоклип от баварското министерство на вътрешните работи! Жалко - особено в днешно време! Вместо да изключваме и подстрекаваме, трябва да заемем позиция срещу антимюсюлманския расизъм“, написа Никол Гьолке, член на германския парламент от партията „Левите“, в X.

Видеоклипът беше публикуван на фона на нарастваща според наблюдатели ислямофобия в германското общество, както и на рязко увеличение на антимюсюлманските инциденти в страната. Също така то се появи непосредствено след изборните успехи в две германски провинции на антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) на 1 септември.

„Омраза и подстрекателство директно от министерството, един ден след като бяхте изненадани от добрите резултати на АзГ!“, написа в Х Ферат Кочак, депутат от Лявата партия в берлинския парламент.

Кочак попита дали баварското вътрешно министерство „използва карикатури за насаждане на омраза срещу мюсюлманите, които напомнят на нацистката пропаганда срещу евреите“.

Друга членка на Лявата партия и бивш депутат - адвокатката Нема Мовасат, нарече видеото „невероятен расистки боклук“ и каза, че ще разгледа възможността за подаване на наказателна жалба за подстрекателство срещу баварския вътрешен министър Йоахим Херман.

Кристиане Файхтмайер, говорителка по вътрешната политика на социалдемократите (SPD) в Бавария, заяви пред ДПА, че борбата срещу салафизма е важна, но „не може парите на данъкоплатците да се харчат за нещо, което не дава резултат или може би дори прави лоша услуга на каузата. Това със сигурност е впечатлението, което видеото прави на мен и на други хора“.

Оттеглянето

По-късно министерството изтри публикацията в X и в изявление от 3 септември каза пред Радио Свободна Европа (RFE/RL), че „изключително съжалява, ако видеото е довело до раздразнение и недоразумения“.

Духовникът поглъща жената от видеото.
Духовникът поглъща жената от видеото.

„Приемаме критиките към видеоклипа много сериозно и засега сме спрели кампанията“, пише говорител на министерството в изявление, изпратено по електронната поща.

По негови думи видеоклипът е част от нова кампания в социалните мрежи, „която има за цел да информира хората за опасността, които представляват салафитите и другите ислямисти, и да демонстрира техните методи“.

„Тъй като работата по превенция и дерадикализация в борбата срещу салафизма е много важна за нас, ще преработим сцените от видеото. Въпреки това опасностите от салафизма не трябва да се омаловажават“, каза говорителят.

Европейската комисия каза пред RFE/RL, че „няма конкретен коментар по този видеоклип“. „Мюсюлманските жени играят много активна роля в обществото на ЕС - това е нещо положително“, каза говорител на Комисията.

Според Германската ислямска конференция в Германия живеят около 5,5 милиона последователи на исляма, като около три милиона от тях са германски граждани. Конференцията е инициатива, стартирана през 2006 г. от Федералното министерство на вътрешните работи на Германия, което наблюдава въпросите, свързани с убежището, миграцията и интеграцията в страната.

Форум

XS
SM
MD
LG