Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киану Рийвс, който тайно дарява на хора, болни от рак


Киану Рийвс
Киану Рийвс

Той е един от най-популярните актьори в Холивуд, китарист е в групата Dogstar, а през тази година издаде и книга. Киану Рийвс стана на 60 и е Човек на деня на Свободна Европа.

Изборът между синьото и червеното хапче. Една от най-запомнящите се сцени във филма „Матрицата“. Червеното е реалността, синьото – измисления свят. Истината или щастието. Героят, който трябва да направи избора е Нео. В ролята е Киану Рийвс и това безспорно е един от най-добрите му филми.

По време на снимките на филма Рийвс дарява част от хонорара си на хората, които работят зад кулисите, а след това голяма част парите, които получава от продукцията - за изследвания на рака.

Това не е самоцелно. Сестрата на Киану Рийвс е диагностицирана с рак. Той ѝ помага за лечението, а след овладяването на болестта решава, че ще продължи да подкрепя и други хора в борбата им със заболяването. Дълго време даренията му остават в тайна.

„Хладен, лек вятър над планините“ - това означава думата „киану“ на хавайски. Защо хавайски? Защото е кръстен на чичо си, който има и хавайски корени. Майката на Киану Рийвс е англичанка, но той е роден в Ливан. Рийвс е изоставен от баща си, когато е на три и не поддържа отношения с него.

Киану Рийвс е дете на света. Семейството му се мести първо в Сидни, след това в Ню Йорк и накрая в Торонто, където Рийвс израства. Първата му професионална изява като актьор е през 1984 г. Филмовият му дебют е две години по-късно в ролята на хокеист във филма „Млада кръв“.

Малко преди да навърши 60 Рийвс представи и първият си роман "The Book of Elsewhere", написана заедно с един от най-добрите английски фантасти Чайна Миевил.

Киану Рийвс и майка му Патриша Тейлър позират на червения килим по време на церемонията по връчването на 92-ите награди „Оскар“ в Холивуд, Лос Анджелис.
Киану Рийвс и майка му Патриша Тейлър позират на червения килим по време на церемонията по връчването на 92-ите награди „Оскар“ в Холивуд, Лос Анджелис.

По този повод Рийвс даде интервю за Би Би Си, където говори за книгата и за възрастта си. Сюжетът на произведението е базиран на поредица от комикси, създадена от Рийвс и проследява историята на безсмъртен воин, който иска да може да умре.

Пред Би Би Си Рийвс разказва, че постоянно мисли за смъртта. „Аз съм на 59, така че мисля за смъртта през цялото време“, казва Рийвс. Той говори, че „това е хубаво нещо“, защото трябва да усещаме и оценяваме това, че „дишаме и да си даваме сметка за взаимоотношенията, които можем да имаме“.

През 2025 г. Рийвс ще дебютира и на „Бродуей“ с пиесата „В очакване на Годо“. Междувременно продължава да свири и с групата си Dogstar.

В личния си живот Рийвс преживява няколко много тежки момента. През 1999 г. приятелката му Дженифър Сюм ражда мъртвородена дъщеря. През 2001 г. Сюм загива при автомобилна катастрофа.

През 2018 г. Офнюз изброява пет случая, с които Рийвс доказва, че не е като другите актьори в Холивуд: „обменя мъдрост с бездомник“, ходи със залепени с тиксо обувки, обикаля Китай с една конкретна плюшена играчка, дегизира се странно и позира с феновете си по специален начин.

Форум

XS
SM
MD
LG