Връзки за достъпност

Извънредни новини

Адам Брукс, който владее силата на романтичната комедия


Адам Брукс
Адам Брукс

Той знае много от тайните в дневника на Бриджит Джоунс. Знае и как да разсмее публиката дори в най-захаросания на пръв поглед сюжет. Адам Брукс разбира от романтични комедии и има рожден ден.

Неговият специалитет са романтичните комедии. Понякога е в ролята на сценарист, друг път е режисьор или продуцент. Или всичко накуп. Работи с едни от най-големите звезди на Холивуд, но самият той много рядко е под прожекторите. Снимачната площадка за него е място, където човек трябва да се чувства сигурен, че е "безопасно да се провали".

Той е Адам Брукс - канадският филмов талант, който навърши 67 години на 3 септември, и е Човек на деня на Свободна Европа.

Брукс е роден и израснал в Торонто, Канада. От дете започва да пише и знае, че един ден ще се занимава с кино - под една или друга форма. Дебютира през 1985 г. - като режисьор на филма "Почти ти" (Almost You).

Тогава Адам е на 29 години. Това е първата му романтична комедия, а с нея идва и първа награда - филмът е отличен със специалния приз на журито на фестивала за независимо американско кино "Сънданс". Макар да не е сред най-популярните медийно, ежегодният кино форум се смята за един от най-престижните и именно на него дебютират режисьори като Куентин Тарантино, Робърт Родригес, братята Коен.

Следващият му филм в популярния, но далеч не най-титулован от филмовата критика жанр на романтичните комедии е "Френска целувка" (French Kiss), с участието на Мег Райън и Кевин Клайн. Този път Брукс е сценарист, а отзивите за лентата са, че пресъздава едни от най-романтичните сцени в киното на 90-те години. Действието се развива във... Франция.

Брукс участва и в сценария на "Beloved" - макар жанрът да е психологически хорър. Сюжетът е адаптация по едноименния роман на Тони Морисън, която печели "Пулицър" за прозата си. Главната роля на някогашна робиня, която живее в покрайнините на Синсинати, Охайо, е поверена на Опра Уинфри. Лентата печели номинация за "Оскар".

Следват още няколко романтични комедии, най-касовата от които е втората част на "Дневникът на Бриджит Джоунс" - "На ръба на разума" - с Рене Зелуегър, Колин Фърт и Хю Грант. По сценария Брукс работи заедно с британеца Ричард Къртис - един от най-успешните комедийни писатели на сюжети ("Четири сватби и едно погребение", "Нотинг Хил").

Адам Брукс се появява и на екран в един от шедьоврите на Уди Алън - "Whatever Works" - специфична романтична комедия за по-възрастен нюйоркчанин интелектуалец - Борис - който завързва романтична любов с младо, непретенциозно момиче. Но обратите в тази история са далеч отвъд представите за любовна сага.

Канадецът, който отдавна живее в Голямата ябълка, е режисьор и сценарист и на филма "Definitеly, Maybe" с Райън Рейнолдс, Кевин Клайн и Елизабет Банкс. Поредната му нестандартна романтична комедия - така критиката описва лентата, в която една дъщеря трябва да познае коя от жените на баща ѝ е нейната майка. За разлика от повечето филми в жанра, в този има мистерия и те държи пред екрана до края.

"Често оплакването от романтичните комедии е, че още в началото се знае какъв е краят", казва самият Брукс, в чиито филми обикновено е различно. А ако не е - то поне е или много смешно, или главните герои са неустоимо харизматични - като във "Френска целувка".

Най-важно за него на снимачната площадка, а и извън нея, е атмосферата да създава доверие и да предразполага, че "може да се опита всичко", дори и опитът да се провали.

Брукс е член на съвета на Гилдията на американските писатели в Източна Америка и едноименната фондация. Той преподава кино във Висшето училище по изкуствата към Колумбийския университет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG