Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кери-Ан Мос или Тринити, която помага на жени да бъдат в хармония


Кери-Ан Мос
Кери-Ан Мос

Познавате я най-вече като Тринити от "Матрицата", но тя има десетки други роли и богата кариера като филмова и телевизионна актриса. Кери-Ан Мос, родена на 21 август, е Човек на деня на Свободна Европа.

Тя може да бъде джедай. Може да е и уязвима майка вдовица, и манипулативна жена, срещнала мъж с психични проблеми, и героиня в романтична, а защо не и в черна комедия.

Тя е и една от най-запомнящите се екшън героини в киното за всички времена. Сама казва за себе си с усмивка: „Коя съм аз, ако не Тринити?“ Това е и образът, който променя кариерата ѝ. Семейството ѝ пък променя живота ѝ.

Тринити от "Матрицата" или Кери-Ан Мос на 21 август навърши 57 години. Тя е родена в Бърнаби в канадската провинция Британска Колумбия, през 1967 г.

Историята на името ѝ е любопитна - майка ѝ я кръщава на хита на групата The Hollies - „Carrie Anne“, който излиза само два месеца преди бъдещата актриса да проплаче за първи път.

Детството ѝ минава във Ванкувър, Канада, където на 11 години се записва в местния музикален театър. Провървява ѝ със сцената, тръгва на турне в Европа, а още в началото на 90-те години на миналия век се снима в първия си сериал „Тъмно правосъдие“. Заради него през 1992 г. се мести в Лос Анджелис, Калифорния.

Кери-Ан учи в Американската академия за драматични изкуства в Пасадина, Калифорния, участва в различни продукции, но големият успех идва с "Матрицата" (1999) - филмa на братя Уашовски (по-късно сестри Уашовски, които режисират и следващите три филма от поредицата).

"Матрицата" се превръща буквално в кино революция във време, в което разказът за виртуална реалност и изкуствен интелект още изглежда като новини от по-далечното бъдеще.

Влиянието на филма излиза далеч извън пределите на Холивуд. Образите на Тринити и Нео - изигран от Киану Рийвс, на Морфей (Лорънс Фишбърн) и Агент Смит (Хюго Уивинг), заживяват собствен живот извън екрана.

Кеану Рийвс, Кари-Ан Мос и Лорънс Фишбърн на премиерата на "Матрицата: Презареждане% през 2023 г.
Кеану Рийвс, Кари-Ан Мос и Лорънс Фишбърн на премиерата на "Матрицата: Презареждане% през 2023 г.

Неслучайно "Матрицата" има продължения, а последният и финален четвърти епизод излезе по кината през 2021 г. Той не беше приет така добре от критиката и зрителите, но Кери-Ан казва, че краят на историята - холивудски хепиенд между Нео и Тринити - ѝ харесва.

Спираш да приличаш на героя си и започваш да намираш себе си отново

Тя споделя пред сп. Ескуайър, че когато един проект приключи, не се замисля повече. "Завършваш нещо, продължаваш напред, толкова си благодарен, че ти пораства косата, спираш да приличаш на героя си и започваш да намираш себе си отново...", казва тя.

Но признава, че преди "Матрицата", практически не е имала „никаква кариера“.

Следват роли, които нямат нищо общо със супергероинята Тринити - като тази в романтичната комедия „ Шоколад“, където Мос се превъплъщава в овдовяла, набожна майка, живееща в малко френско село. Или в психотрилъра „ Мементо“ на Кристофър Нолан, където канадската актриса влиза в обувките на манипулативна барманка, която среща мъж, страдащ от амнезия.

Актрисата изиграва и съпругата на Виктор Франкенщайн във „Франкенщайн“ - съвременна адаптация на книгата на Мери Шели.

Кари-Ан Мос или Тринити на премиерата на на четвъртия и последен филм за "Матрицата", декември 2021 г.
Кари-Ан Мос или Тринити на премиерата на на четвъртия и последен филм за "Матрицата", декември 2021 г.

Една от последните ѝ големи появи на екран е като майстор джедай. Кери-Ан Мос участва в сериала "Аколит" (The Acolyte) на Дисни+ - една от продукциите от вселената на "Междузвездни войни". Героинята ѝ Индара всъщност умира още в шестата минута от първия епизод. Продуцентите на поредицата обаче казват, че това допринася за образа ѝ на „могъщ джедай", за развитието на сюжета след това. А и Индара препраща към "Матрицата" - героинята е мислена като "Тринити със светлинен меч".

Животът на Кери-Ан Мос преминава в Лос Анжелис, но през 2020 г. тя взима рязък житейски завой. Заедно със съпруга си - канадския актьор Стивън Рой, с когото са заедно още от 1999 г., и с трите им деца се мести в източния американски щат Ню Хемпшър. Кери казва, че ако преди е имала нужда и се е чувствала добре в "лудницата" на Ел Ей, то сега се наслаждава на дома, семейството и спокойствието си.

Още преди 10 години тя основава своя платформа - Annapurna Living - и се посвещава на това да предава на жени опит и съвети как да се променят, адаптират, да живеят в хармония със себе си и света около тях.

В годините Кери-Ан отказва роли - заради намеци за възрастта на жените в сценария или защото нещо друго не пасва на разбиранията ѝ кое е редно и кое не.

Сега казва, че въпреки че цял живот тя самата е на екран, вече гледа телевизия най-вече с децата си и се радва на онези моменти, в които семействата могат да седят около телевизора и да се смеят.

"Има моменти, в които целта ми е да се смея колкото се може повече. Когато лежа на дивана, наоколо са децата и съпругът ми и се смеем. Това е най-хубавата почивка, която мога да имам", споделя актрисата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG