Връзки за достъпност

Извънредни новини
Главният секретар на МВР Петър Тодоров
Главният секретар на МВР Петър Тодоров

Кампанията: МВР задържа 446 души и обяви за разкрити 550 престъпления преди изборите

- на 2 октомври ще се проведат избори за 48-о Народно събрание;

- това са четвъртите избори от 2021 г. насам;

- до изборите се стигна след като ИТН оттегли подкрепата си за правителството на Кирил Петков, избрано още от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

16:09 17.9.2022

Правителство е възможно само с коалиция на ПП, БСП и ДБ, каза Петков

„Или гласуват [хората] за нас като коалиция – ако искат център – „Продължаваме промяната“, ако искат дясно „Демократична България“, ако искат ляво – БСП, но това е единствената формула, за да има правителство след изборите. Всичко друго отива към служебно правителство и нови избори“.

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в свое интервю пред Дневник. За пореден път той отхвърли възможността за коалиция с ГЕРБ. Той определи всички други варианти за коалиции като „невъзможни“ и подчерта, че не вярва останалите партии, които могат да попаднат в следващ парламент, да направят коалиция помежду си.

Петков каза, че трите партии, които останаха до край в предишното редовно правителство, коментират помежду си настоящата ситуация и координират движенията по казуси, свързани с провеждането на изборите и купения вот.

В случай, че ПП спечели изборите, а бъдеща коалиция събере подкрепа, от партията ще настояват със сигурност за три поста в правителството – министър-председател, министър на финансите и външен министър.

Освен промени в КПКОНПИ в следващ парламент от партията ще се съсредоточат с промени в регулаторните органи като КЗК, КФН, БНБ и други.

18:10 18.9.2022

Симпатизанти на ПП и ДБ проведоха шествие в подкрепа на "истинските евроантлантически партии"

Симпатизанти на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" провеждат шествие в центъра на София в подкрепа на "истинските евроантлантически партии в България" на фона на предизборната кампания. То е под мотото "Заедно за независима България".

"България се нуждае от стабилно управленско мнозинство, за да преминем благополучно през кризите и да се завършат реформите. Нека всички, на които ни е писнало от беззаконие и мафиотско управление в България и искаме държавата да работи в полза на гражданите си да бъдем на шествието, за да кажем, че сме за независима от чужди интереси България, със спокойна и мотивираща среда за развитие на бизнесa!", призоваха от организаторите - гражданско движение "Продължаваме заедно".

12:18 19.9.2022

"Възраждане" пак иска референдум за въвеждането на еврото. Такъв обаче е невъзможен

"Възраждане" няма да допусне въвеждане на еврото у нас, съобщи на пресконференция в БТА лидерът на партията Костадин Костадинов.

Той беше категоричен, че ако неговата формация управлява, Националният план за въвеждане на еврото от януари 2024 г., приет от Министерския съвет през май, ще бъде "унищожен", а тези, които са го одобрили - "подведени под наказателна отговорност за държавна измяна". А ако "Възраждане" не е на власт, ще направи всичко възможно да предизвикат референдум за приемането на еврото.

"Няма да позволим България да влезе в еврозоната без референдум, настояваме за експертен публичен дебат", добави Деян Николов - секретар на софийската организация на партията.

Според нея предвидената комуникационна стратегия не съдържа анализ на риска, не са посочени вреди от влизането в еврозоната, а влизането в нея "обрича България на непредвидимост".

От "Възраждане" се обявиха срещу плана за въвеждане на еврото, веднага след като беше приет от кабинета "Петков", и тогава съобщиха, че ще инициират референдум. За такъв те заговориха още през 2018 г., дори казаха, че са събрали 190 000 подписа, но до такъв нямаше как да се стигне.

През юни тази година директорът на портал „Европа“ Юлиана Николова и старшият икономист на Институт отворено общество Георги Ангелов коментираха пред Свободна Европа, че българският лев отдавна е свързан с еврото заради валутния борд, а самият референдум няма юридическа основа, тъй като процесът по интеграция в еврозоната е възприет още с подписването на договора за присъединяване на България към ЕС. Провеждане на допитване във връзка с международни договори е възможно да се случи само преди тяхното ратифициране, защото в противен случай това би оставило международното право „да виси“.

13:15 19.9.2022

ПП сезира Европрокуратурата за кадър на ГЕРБ и подозира, че Радев помага на Борисов

“Продължаваме промяната” (ПП) сезира Европейската прокуратура със сигнал, че дългогодишен кадър на ГЕРБ е еднолично е подбирал кои европректи в България да бъдат обект на независим одит, съобщиха от партията.

Става въпрос за бившата директорка на изпълнителната агенция “Одит на средства на ЕС” Добринка Михайлова, уволнена по време на кабинета на Кирил Петков и назначена начело на дирекция “Одити на средства по регионални политики” във финансовото министерство от служебното правителство.

От ПП припомнят, че в обхвата на работа на ръководения от Михайлова независим одит е попадало санирането на сгради в Хасково, в което участват близки роднини на бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

“Този сигнал касае евросредства, което означава, че работеща антикорупционна комисия, заедно с Европейската прокуратура, може да доведе до повдигнати обвинения и реални присъди“, коментира Кирил Петков по време на предизборно събитие на партията пред Централния затвор в София.

“Според новите данни, които получихме, се оказва, че години наред проектите, които се одитират от ЕК преди изплащане на парите по европейските програми, са подбирани лично от нея. Това е нарушение, защото според критериите на ЕК одитите следва да обхващат случайно избрана извадка от всички проекти”, каза още Петков.

Междувременно ПП пусна нов предизборен клип, в който допуска, че назначението на Михайлова отново на ръководен пост във финансовото министерство може да означава, че президентът Румен Радев вече помага на ГЕРБ.

14:05 20.9.2022

"Продължаваме промяната" с предизборен филм за "Капитан Андреево"

„Продължаваме промяната“ публикуваха кратък предизборен филм за контрола на граничния пункт „Капитан Андреево“. В него те припомнят историята със създадената по времето на ГЕРБ възможност фитосантираният контрол да бъде извършван от частната фирма „Евролаб“ 2011 г. и последвалия опит контролът да бъде върнат на държавата по времето на кабинета на Кирил Петков.

Във филма са използвани кадри журналистически разследвания, записи от интервюта в електроенни медии и телевизии. Първоначално за част от тях не беше посочено откъде и кога са взети, но по-късно в описанието на клипа бяха добавени някои от тях.

15:01 20.9.2022

Световният шампион по шахмат, експерт по изкуствен интелект и критик на Кремъл Гари Каспаров се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в централата на партията в София.

По време на срещата Каспаров определи ГЕРБ като „единствената партия в България, която има много силна и ясна позиция по отношение на войната и подкрепата за Украйна“.

„Знам, че скоро в България има избори и се надявам българите да направят правилния избор и да подкрепят единствената партия в България, която стои на правилната страна на историята. ГЕРБ е с твърда и правилна позиция за войната в Украйна“, каза още Каспаров.

Борисов благодари на бившия световен шампион за оценката и думите и припомни западните позиции на партията си, както и това, че тя е „първата, която внесе закон да дадем оръжие на Украйна“.

Каспаров е в София, за да участва в конференция, организизрана от израелската платформа Improvate, по въпросите на отбраната и киберсигурността на страните от Югоизточна Европа. Домакин беше бившият президент Росен Плевнелиев, който е в консултативния съвет на платформата.

17:28 20.9.2022

8 партии в парламента и 8% преднина за ГЕРБ пред ПП, според проучване на "Екзакта"

Общо 7 партии със сигурност ще влязат в следващия парламент, а „Български възход“ на Стефан Янев ще бъде на ръба. ГЕРБ има общо 26,2 % подкрепа и преднина от 8% пред „Продължаваме промяната“, които събират 18,1% подкрепа. Това гласят данните на социлогическо проучване на „Екзакта рисърч груп“, проведено между 10 и 17 септември сред 1050 респонденти, съобщи БТА.

Трета политическа сила остава БСП с 12,5%, следвана от ДПС с 10,3 %. Четвърти и пети са „Възраждане“ с 9,5 % и „Демократична България“ със 7,5%. С най-малка подкрепа в следващ парламент е „Има такъв народ“ 5,4 % и „Български възход“, които се движат около минималния праг от 4%.

11:23 21.9.2022

Кирил Петков смята за грешка на „Продължаваме промяната“ да допусне Слави Трифонов и партията му в управляващата коалиция. В интервю за Свободна Европа той каза, че да има следващи избори е по-добре отколкото „задкулисието“ да е част от коалицията.

11:38 21.9.2022

ДБ ще се коалира с БСП само след разговори за отношението към Русия, каза Владислав Панев

“Демократична България” (ДБ) може да си партнира с БСП само ако двете формации “изчистят” вижданията на социалистите по отношение на Русия, каза кандидатът за депутат от ДБ Владислав Панев.

“Ние с тях трябва да изчистим геополитическата ситуация и техните виждания по въпроса Европа-Русия, за да можем да си партнираме оттук нататък”, каза в сряда пред Нова телевизия Панев, който се съпредседател на Зелено движение - една от трите партии в състава на ДБ.

Той каза, че разчита в следващия парламент на коалиция с “Продължаваме промяната” и не изключи възможността за бъдещо партньорство с БСП.

“Не изключвам БСП, но там предстоят разговори по отношение на геополитическата ориентация, които са важни и без които няма как да се състави коалиция”, добави Панев.

ДБ заема проевропейски позиции, осъжда руската военна агресия срещу Украйна и призовава България да изпрати военна помощ на Киев. Коалицията посочва като един от основните си приоритети борбата с руското влияние в България. БСП от своя страна е против изпращането на военна помощ за Украйна и поддържа позицията, че санкциите срещу Русия не работят и трябва да бъдат премахнати. Социалистите настояват и за продължаване на отношенията на България с руската компания “Газпром” - нещо, на което ДБ се противопоставя.

18:51 21.9.2022

БСП поддържа позицията си, че България не трябва да предоставя военна помощ на Украйна

БСП поддържа позицията си, че България не трябва да предоставя военна помощ на Украйна. Това каза кандидатът за депутат от левицата Кристиан Вигенин в интервю за бТВ в сряда.

„Потвърждаваме позицията си, че България не бива да предприема никакви действия, които биха я направили част от конфликта. Смятаме, че допълнително нагнетяване на напрежение чрез допълнителни въоръжения, жива сила и т.н. е път към безизходица”, каза той в отговор на въпрос за позицията на партията му по отношение на войната в Украйна и обявената от руския президент Владимир Путин частична мобилизация.

БСП без основание твърди, че ако България предостави военна помощ на Украйна, това ще я направи чат от войната. Социалистите заеха такава позиция и по време на дебатите в 47-ото Народно събрание, когато депутатите трябваше да решат дали да предоставят на Киев оръжия и боеприпаси, с които страната да се защитава от руската военна агресия.

В сряда Вигенин потвърди позицията на партията си, че България трябва да преговаря с руската държавна компания “Газпром” за доставки на природен газ.

12:20 22.9.2022

Партиите са похарчили 2,1 млн. лв. за реклама през първите 20 дни от кампанията

През първите 20 дни от кампанията политическите партии са похарчили общо 2 086 167 лв. за реклама в медиите. Това сочи доклад на Институтa за развитие на публичната среда, публикуван в четвъртък.

Най-много средства за медийна реклама са вложили от "Демократична България" (ДБ) – 372 068 лв. Предпочитаните от ДБ медии са големите телевизии у нас – bTV, Nova и БНТ, които са получили около 85% от средствата на коалицията.

На второ място по разходи се нареждат от "БСП за България" с 300 356 лв. При тях основният разход е договор за Гугъл реклама чрез агенция-посредник, показва докладът.

Трето място по похарчени средства заема ГЕРБ-СДС със 297 920 лв. Те са отишли за реклама в разнообразни медии – от големите частни телевизии до регионални издания и онлайн агенции.

От "Продължаваме Промяната" се нареждат след основния си политически опонент, като до момента те са разпределили за медийно отразяване 192 179 лв. Основната част от средствата е вложена в реклама във вестници (в. 24 часа, в. Труд и в. Марица) и онлайн издания.

След тях се нареждат "Възраждане", ДПС, "Има такъв народ", "Изправи се България" и "Български възход".

13:34 22.9.2022

От "Демократична България" призоваха служебното правителство и президента Румен Радев "еднозначно и ясно да осъдят руската агресия в Украйна". Според коалицията намерението на Русия да мобилизира 300 000 души и да си присвои украински територии чрез "бутафорни референдуми", разкрива напълно "грабителския и имперски характер на Путиновата политика".

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също коментира обявената мобилизация в Русия и протестите, които предизвика тя на територията на цялата страна. В публикация във Фейсбук в четвъртък, в Деня на независимостта, Трифонов написа, че отвоюването на всяка една независимост по света "винаги е била дело на смели и достойни мъже и жени" и "луди глави, които не познават страха", както в момента се случва и в Русия.

13:57 22.9.2022

Нинова разкритикува служебния кабинет заради изтребителите F-16

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи критики към служебното правителство във връзка със сделката за нови 8 изтребителя F-16. По-рано в сряда министърът на отбраната съобщи, че правителството е приело проект за инвестиционен разход за придобиване на допълнителните самолети.

В своя публикация във Фейсбук Нинова коментира, че парите от бюджета не трябва да се харчат за нови изтребители, а за социални мерки.

"Това са средства, които в тази криза са необходими на българските семейства и българската икономика. А и не е работа на служебното правителство, което не избрано от българския народ и на което му остават още десетина дни, да взема такива стратегически решения, с които да задължава България за години напред", написа Нинова.

Тя обвърза темата и с Деня на независимостта, като коментира, че българите трябва да следват примера на предците си и да покажат, че са "независим народ, който държи съдбата си в свои ръце".

За предложението на САЩ за нови 8 изтребителя се разбра през април тази година. Тогава президентът Румен Радев го приветства и призова "да се бърза", защото на България са ѝ нужни още самолети, за да може да охранява сама въздушното си пространство.

14:06 22.9.2022

Корупцията е вратата, през която руското влияние влиза в България, смята Христо Иванов

Задачите пред независимостта на България са две - отблъскване на руската агресия и справяне с корупцията и беззаконието. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по случай честванията на Деня на независимостта във Велико Търново.

Според него действията на руския президент Владимир Путин и невъзможността на България да установи реална законност вътре в собствената си държава са свързани.

"Путин иска да замени съществуващия международен ред, на който се крепи цялата сигурност и възможност за просперитет на България, със закона на джунглата, при който по-силният може да си вземе което парче иска от съседа си. Вътрешната ни корупция и отслабените ни институции пък са вратата, през която руското влияние винаги е успявало да подкопае нашата държавност. Да сме независими днес, означава да се справим с тези предизвикателства", посочи Иванов.

11:34 23.9.2022

В 301 места зад граница ще се проведе машинно гласуване

Общият брой устройства за машинно гласуване, изпратени в чужбина за изборите на 2 октомври, е 539. Това е с над 120 повече в сравнение с вота през ноември миналата година, обяви на своя редовен брифинг Министерството на външните работи.

От представената от ведомството информация става ясно, че според решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) в 301 места зад граница ще се гласува с машини. В 238 от тях ще има по 2 машини, а в 63 – по една. Най-големият брой машини са за Турция220. Те вече са изпратени и се очаква да пристигнат там още в петък. Във Великобритания ще се гласува с 71 устройства, а в Германия - с 81 машини.

"Процесът по организацията на вота в чужбина върви много добре. Почти всички бюлетини за секциите ни зад граница са изпратени, а някои дори са и получени. Над половината от машините за секциите извън страната също са изпратени до консулските ни представителства", каза още председателят на Работна група "Избори" Иван Кондов.

13:23 24.9.2022

ДБ спечели дело срещу изборни практики в район на ДПС

Адвокат Александра Стеркова, втора в листата на „Демократична България“ в район Пазарджик, е спечелила дело за прекратяване на практиките в контролиран от ДПС район да се регистрират рекордно много желаещи за гласуване с подвижна секция с хартиена бюлетина. Това съобщиха от партията в прессъобщение в събота. Делото засяга подготовката за изборите на 2 октомври в Батак.

Според прессъобщението става дума за подадени заявления от хора, които нямат основателна причина да не отидат до избирателна секция, предимно вследствие на заболявания, които според закона не са от категорията, която не позволява гласуване в изборното помещение. Според партията практиката цели да се избягва машинното гласуване, при което е по-трудно да има контролиран вот.

ДБ е оспорила решение на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков, който според прессъобщението е направил проверка на случаите само по документи, без да съобрази целта на закона. Административният съд в Пазарджик е отменил решението на Величков. Преписката е върната за ново разглеждане и се дават указания да се назначи експертна комисия, която да изследва дали заявените заболявания действително са от категорията, която не позволява гласуване в изборното помещение, пишат от пресцентъра на ДБ.

15:54 25.9.2022

"Да не Ви е страх". Кирил Петков и Асен Василев поканиха Бойко Борисов на дебат

"Продължаваме промяната"(ПП) изпрати официална покана до Бойко Борисов и ГЕРБ за предизборен дебат. Това стана, след като ден по-рано лидерът на ПП Кирил Петков отправи в ефира на Дарик радио покана за дебат "по всякакви теми".

"Всеки български гражданин заслужава да знае какво ще получи от кабинет с мандата на всяка от двете партии", пишат от ПП в поканата, изпратена до медиите и подписана от Кирил Петков и Асен Василев.

"Затова Ви каним на публичен дебат на неутрална локация, най-късно в четвъртък вечерта – между Вас, заедно с още един Ваш представител, и нас двамата (Кирил Петков и Асен Василев, б.а.). Нека поговорим как ще помогнем на хората да преминат по-леко през зимния сезон, как ще стимулираме икономическия растеж, така че България да не бъде най-бедната страна в ЕС, как може в страната ни да има добри болници и училища, как ще продължим да увеличаваме доходите на работещите и пенсионерите и как ще подкрепим младите семейства и децата... Призоваваме Ви да не Ви е страх, г-н Борисов!", пишат още от партията.

16:39 25.9.2022

Борисов отхвърли поканата на ПП за дебат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли поканата на Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната" за предизборен дебат, която му беше отправена официално по-рано през деня. Като причина той посочи задържането си през март по подозрения на МВР за изнудване на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. По-късно арестът беше обявен за незаконен от съда.

"Господа Петков и Василев, как си представяте да дебатирам с Вас, които поръчахте и организирахте незаконния ми арест?! Потвърден като незаконен на две съдебни инстанции. Бих дебатирал с всеки гражданин, спазващ законите и Конституцията на страната. Нито Вие г-н Петков, нито Вие г-н Василев, отговаряте на този профил. Пожелавам Ви още идеи за черна кампания, с която заливате обществото!", написа Борисов във Фейсбук.

10:36 26.9.2022

БСП не знае дали ще признае резултатите от референдумите в окупираните украински територии

БСП все още не знае дали ще признае резултатите от така наречените референдуми в окупираните от Русия части на Украйна. Това стана ясно от думите на депутата от левицата Георги Свиленски пред Нова телевизия.

В понеделник той каза, че не може да каже каква е позицията на БСП, защото такава ще има чак след събрание на Националния съвет на партията.

"Трябва специалистите и експертите - да видим до момента какви референдуми са признавани, защото имаме информация, че някъде са признавани - същите референдуми от същите държави. Някъде пък не са признавани", каза Свиленски.

ООН, както и десетки държави, включително България вече казаха, че референдумите в окупираните украински територии са нелегитимни, тъй като се провеждат в условия на война и противоречат на международното право.

10:47 26.9.2022

"Искаме мир". Защо български политици заговориха като Путин

Досега си мълчаха за войната, но изведнъж проговориха. Става дума за всички партии, които биха могли да влязат в Народното събрание. Някои от тях – най-вече БСП и някои представители на „Има такъв народ“ (ИТН) - заговориха с езика на Путин, като призоваха безадресно „за мир“.

Заредете още

XS
SM
MD
LG