Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има сделка на масата". Камала Харис поиска спиране на огъня в Ивицата Газа


Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис

Спиране на огъня в Ивицата Газа и повече хуманитарна помощ за палестинците там. Това поиска вицепрезидентката на САЩ Камала Харис в неделя по време на събитие в щата Алабама, съобщи Ройтерс.

"Предвид огромните мащаби на страданието в Газа, трябва да има незабавно прекратяване на огъня. Има сделка на масата и както казахме, Хамас трябва да се съгласи с нея. Нека да постигнем прекратяване на огъня", каза Харис.

Хамас е палестинска групировка, обявена за терористична от САЩ, ЕС и редица държави.

Новината идва, след като миналата седмица при обстрел в Газа загинаха над 100 човека, които се редяха на опашка за храна. Войната започна на 7 октомври след атака на Хамас. При нея загинаха 1200 човека, а над 200 бяха отвлечени. Според здравните власти в Газа, контролирани от Хамас, от началото на войната загиналите там са над 30 хиляди.

В неделя Харис каза, че сделката с Хамас включва освобождаване на всички заложници, които те все още държат. В замяна на това ще бъде постигнато 6-седмично примирие, което ще позволи достигането на хуманитарна помощ до жителите на Газа.

"Хората в Газа гладуват. Условията са нечовешки и нашата обща хуманност ни задължава да действаме... Израелското правителство трябва да направи повече, за да увеличи значително потока от помощи. Без извинения", каза тя.

В неделя делегация на Хамас пристигна в Египет за последния кръг от преговорите за прекратяване на огъня, пише Ройтерс. Не става ясно обаче дали е постигнат напредък.

Израелският вестник "Йедиот Ахронот" съобщи, че Израел е бойкотирал преговорите, след като Хамас е отхвърлил искането му за пълен списък с имената на заложниците, които все още са живи. САЩ обаче казват, че сделка за прекратяване на огъня ще бъде постигната скоро.

Споразумението би довело до първото продължително примирие по време на войната, която продължава вече пет месеца. Едноседмична пауза беше постигната през ноември, когато Хамас освободи част от израелските заложници в замяна на палестински затворници.

Към февруари 2024 г. в Газа остават над 130 заложници, като не е ясно колко от тях са все още живи.

Миналата седмица повече от 100 палестинци загинаха, докато се редяха за хуманитарна помощ. Израел отрече да е предизвикала смъртта им умишлено.

В неделя Израел каза, че първоначалният преглед на инцидента е установил, че повечето от убитите или ранените са загинали при блъсканица. Това обаче предизвика силен обществен отзвук, като Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел осъдиха случая.

Същевременно в събота САЩ извършиха първото сихвърляне на помощи по въздух в Газа, като американски военен транспортен самолет пусна 38 хиляди хранителни продукта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG