Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел представи план за офанзивата в Рафах. Какво следва


Израелски военни сред разрушения в Ивицата Газа, 26 февруари 2024 г.
Израелски военни сред разрушения в Ивицата Газа, 26 февруари 2024 г.

Армията на Израел е представила пред правителството на страната план за евакуация на цивилното население от бойните зони в Ивицата Газа и елиминиране на клетките на Хамас в Рафах. Това съобщи Асошиейтед прес в понеделник, като цитира изявление на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

Хамас е ислямистка паравоенна организация, обявена за терористична от Съединените щати, Европейския съюз и други държави.

Съобщението на Нетаняху идва на фона на очаквана израелска офанзива в Рафах - пренаселен град в южната част на Газа, на границата с Египет, в който бяха приютени стотици хиляди палестинци, които се евакуираха от северната част на Ивицата.

Това се случи, след като Израел отвърна на нападението на Хамас през октомври, при което бяха убити над 1200 души.

Какво каза Нетаняху

По думите на израелския премиер тази седмица кабинетът му трябва да одобри военните планове за Рафах - включително евакуацията на повече от един милион разселени палестински цивилни, които се укриват там. Нетаняху обаче не даде подробности какво предвиждат плановете.

"След като започнем операцията в Рафах, интензивната фаза на боевете ще е на седмици от приключване. Не месеци", каза по-рано Нетаняху в интервю за американската CBS.

Той каза още и че четири от шестте останали батальона на Хамас са съсредоточени в Рафах.

Израел готви сухопътната операция в Рафах въпреки растящия международен натиск да не го прави. Властите в Тел Авив пренебрегват предупрежденията и на американския президент Джо Байдън, и на хуманитарните групи, според които ще има много жертви сред цивилното палестинско население, ако израелските сили атакуват града.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза пред NBC, че президентът Джо Байдън не е бил информиран за плановете за Рафах.

"Вярваме, че тази операция не трябва да продължава, докато или освен ако не видим (план за защита на цивилни)", каза Съливан.

През уикенда израелски войски и членове на Хамас влязоха в сблъсъци в Ивицата Газа, като по данни на палестинските власти най-малко 86 палестинци са били убити през двата дни.

Несигурни перспективи за примирие

От седмици Израел и различни страни водят преговори за прекратяване на огъня в Газа. Перспективите за постигане на примирие обаче изглеждат несигурни, тъй като Израел каза, че планира да разшири обхвата на операциите си за унищожаване на Хамас.

В събота Нетаняху свика среща шефовете на военните и на разузнаването, които се върнаха от среща с катарските, египетските и американските посредници в Париж.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че по време на разговорите преговарящите са "стигнали до разбирателство" за основните параметри на заложническата сделка. Сделката все още е в процес на договаряне, добави Съливан.

При нападението на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври 2023 г. загинаха около 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. По последни данни в Газа все още се държат най-малко 130 души. Предполага се, че повече от 30 от тях са мъртви.

В отговор на атаката Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа с цел унищожаване на Хамас. Според палестинската страна в резултат на израелската офанзива са загинали 30 000 жители на Ивицата.

Вашингтон каза, че няма да подкрепи израелска военна операция в Рафах, без да се обърне дължимото внимание на тежкото положение на цивилните там, а президентът на Джо Байдън описа отговора на Израел на атаките на Хамас от 7 октомври като "прекален".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG