Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четирима началници на МВР в Пловдив ще бъдат сменени, след като дете застреля баща си полицай


Служебния министър Калин Стоянов
Служебния министър Калин Стоянов

Шефът на областната дирекция на полицията в Пловдив Георги Чергов подаде оствка. Заедно с него това ще направят още трима началници. Причината е инцидентът, при който 7-годишно момче застреля баща си в сграда на МВР в Пловдив в понеделник.

Новината идва след посещение на служебния министър Калин Стоянов на място и на фона на призиви за смяна на самия Стоянов.

"С оглед на поемането на морална отговорност ще подам заявление за преназначаване на друга подходяща длъжност. Независимо, че към момента няма данни, които да водят към лична и персонална отговорност", каза Чергов по повод инцидента.

Във вторник Стоянов поиска оставките и на началника на отдел "Охранителна полиция" към областната дирекция в Пловдив, както и на шефа на сектора "Специализирани технически действия". Вече е отстранен от длъжност и началникът на специализираните полицейски сили.

В понеделник следобед 7-годишното момче неволно простреля смъртоносно баща си, като инцидентът стана в поделение на МВР. Бащата е спецполицай и е застрелян със служебното си оръжие.

Стоянов обясни как се е стигнало до инцидента. Полицаите са имали планирано обучение сутринта, след което починалият е взел детето си и го е завел в сградата на МВР.

"Детето е било в помещението, в което полицаите се преобличат. Там, вероятно в шкафче, е бил пистолетът. Детето и полицаят са били сами в помещението, не е имало други хора", каза Стоянов.

Той добави, че оръжията на всеки един служител следва да бъдат или в кобура на съответния служител, или в касата.

Според министъра въпросите, които остават са много – защо дете на седем години се намира в едно от специализираните звена на МВР, защо в ръцете му е имало пистолет, както и случвало ли се е това и преди.

Същевременно в понеделник полицаи се събраха на "спонтанна" проява зад сградата на парламента в защита на Калин Стоянов. Това става на фона на призиви за смяната на Стоянов в следващия служебен кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG