Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трябва да се произнесе съдът". Какво следва след изключването на Пеевски от ДПС


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Път към помирение няма, борбата ще бъде пренесена пред съда. Така звучи обобщението на реакциите след новината за изключването от ДПС на Делян Пеевски и негови приближени.

Тя дойде във вторник вечерта след заседание на Централното оперативно бюро на движението, свикано от почетния председател Ахмед Доган. Освен за Пеевски на него беше взето решение за отстраняването на още седем депутати и десет областни председатели на партийните структури.

Самият Пеевски отхвърли действията и каза, че те противоречат на устава на партията. Решенията идват след месеци на публичен конфликт между него и почетния председател и разцепване на партията на две фракции.

На 27 октомври обаче предстоят нови парламентарни избори и не е ясно как ДПС или съответно тези две фракции ще се явят на тях.

От разпространяването на позицията на Пеевски досега няколко души от лагера на Доган, както и различни анализатори коментираха какво следва оттук нататък. Ето какво казаха те.

Какво смята ДПС-Доган

Още във вторник вечерта, малко след като пресцентърът на ДПС-Доган съобщи новината за изключванията, депутатът Тимур Халилов, който е от лагера около Доган, даде интервю за Българската национална телевизия.

В него той каза, че до изключванията се е стигнало след решение на почетния председател Ахмед Доган.

По думите му в такива случаи, когато само се потвърждава решение на почетния председател, важат различни правила и кворумът е различен. А ако Делян Пеевски смята, че има нещо нелегитимно в процедурата, може да обжалва пред Централна контролна комисия на ДПС.

„Път към помирение няма да има“, добави Халилов и посочи, че Ахмед Доган е казал, че „връщане назад няма“.

Тимур Халилов
Тимур Халилов

Впоследствие Халилов говори и пред бТВ в сряда, където не даде конкретен отговор какъв точно е бил кворумът за заседанието. По думите му въпросът не е в това, а в устава на ДПС – той според него дава правото на почетния председател и на самото Централното бюро на партията да изключва хора от партията.

Илхан Кючюк, който също е от депутатите, лоялни на Доган, също защити решението, като каза че то е "абсолютно легитимно".

Илхан Кючюк
Илхан Кючюк

"Това е закономерен ход, когато едно лице се опита да блокира решенията на колективните органи на партията", каза Кючюк пред БНР.

Той добави и че според него през следващите седмици Пеевски "ще използва всички бухалки, за да унищожи авторитета и името на хората, които работят за ДПС".

Какво каза Пеевски

Засега самият Делян Пеевски не е коментирал конкретно какви ще са следващите му действия. Той има право да обжалва решенията на ЦОБ пред Централната контролна комисия на ДПС, но не е ясно дали ще направи това.

Тази комисия се състои от четирима членове: Тимур Халилов, Ерхан Чаушев, Метин Сюлейманов и Нихат Кабил, като Халилов е неин председател. От снимките от заседанието, на което беше взето решението за изключването на Пеевски и приближените му, се вижда, че е присъствал и Халилов.

Така предположенията са, че от всичките четирима членове само Нихат Кабил е на страната на Пеевски, защото синът му Танер, който е евродепутат, зае позиция в негова подкрепа, пише Капитал.

Заседанието на ЦОБ във вторник
Заседанието на ЦОБ във вторник

Освен пред вътрешната контролна комисия на ДПС, Пеевски обаче може да оспори законността на решенията и директно пред съда.

От позицията му, разпространена във вторник вечерта, може да се предположи, че той ще опита да направи това.

"Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко се случва по закон", каза тогава Пеевски.

Какво казаха анализаторите

Мнението на различни наблюдатели е, че оттук нататък борбата между Доган и Пеевски ще продължи именно пред съда.

В сряда сутринта журналистът от сайта "24 Родопи" Илхан Андай, който често изказва тези, близки до тези на Пеевски, посочи, че според него на заседанието не е имало нужния кворум, "което значи, че във вторник в Летния сарай е имало не заседание на този партиен орган, а сбирка, седянка".

Именно като "сбирка на отцепници" определи заседанието на ЦОБ и самият Пеевски.

Журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман" Мехмед Юмер обаче коментира, че е трудно за анализаторите да тълкуват партийния устав на ДПС и да определят дали решенията са взети съгласно него.

"По този въпрос трябва да се произнесе съдът", каза Юмер пред Нова телевизия.

Това, което наблюдателите обаче могат да заключат, по думите му, е, че "кризата в ДПС вкарва качествено нова криза в българския политически живот и преди изборите тя се задълбочава".

Какви ще са резултатите, ако двете фракции на ДПС се явят отделно

Също в сряда сутринта социологическата агенция "Маркет линкс" представи своето последното проучване, според което ако ДПС се яви като монолитна партия, тя би била втора политическа сила с 15,4% подкрепа.

Ако се яви като две отделни фракции обаче - на Ахмед Доган и на Делян Пеевски, то и двете ще влязат в следващото Народно събрание, но не е ясно с колко точно подкрепа.

Проучване на агенцията е финансирано от бТВ и е проведено в периода 13-23 август сред 1038 пълнолетни граждани.

Предсрочните избори предстоят на 27 октомври, а срокът за регистрация на партийните листи е 27 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG