Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел удари над 100 цели в Ливан. Лидерът на Хизбула видя във взривените пейджъри "обявяване на война"


Членове и поддръжници на Хизбула в Ливан. Снимката е илюстративна.
Членове и поддръжници на Хизбула в Ливан. Снимката е илюстративна.

Израелската армия съобщи, че е поразила стотици цели в Ливан, включително ракетни установки и складове за оръжие.

В същото време държавната новинарска агенция на Ливан съобщи, че Израел е извършил най-малко 52 удара в южната част на страната и че Ливан също е нанесъл удари по военни обекти в Северен Израел.

Атаките на израелските изтребители дойдоха късно в четвъртък, малко след речта на лидера на ливанската шиитска групировка Хизбула Хасан Насрала. В нея той каза, че разглежда поредицата от взривове на пейджъри и радиостанции от изминалите дни като "обявяване на война" от страна на Израел, и заплаши с ответна реакция.

Общо 37 души, включително деца, бяха убити, а над 3000 бяха ранени при две вълни от експлозии във вторник и сряда. Тогава избухнаха пейджъри и радиостанции, използвани от Хизбула, а групировката обвини Израел.

Тел Авив нито отрича, нито потвърждава, че стои зад операцията.

Хизбула е обявена за терористична организация от САЩ. Европейският съюз обяви за терористично само въоръженото крило на групировката, но не и нейното политическо разклонение.

Какво заплаши лидерът на Хизбула

В четвъртък привечер лидерът на Хизбула Хасан Насрала направи първото си публично обръщение, откакто хиляди устройства на групировката избухнаха.

В него той призна, че операцията е била тежък удар за организацията. Той каза, че тази атака "е преминала всички червени линии" и заплаши Израел с отмъщение.

"Врагът премина отвъд всички контролни механизми, закони и морал", каза Насрала и добави, че атаките "могат да се разглеждат като военни престъпления или обявяване на война".

Израелските удари

Още докато течеше речта на Насрала, израелската армия извърши няколко полета с военни самолети ниско над ливанската столица Бейрут.

Впоследствие Израел започна бомардировка на цели в Южен Ливан, за които твърди, че са свързани с Хизбула. Според израелските въоръжение сили те са ударили над 100 ракетни установки на Хизбула и други "терористични обекти", включително склад за оръжия.

Интензивният обстрел идва след атаките по-рано през седмицата, приписвани от Ливан и Хизбула на Израел, при които експлодираха хиляди радиостанции и пейджъри.

Ливанското представителство в ООН обаче заяви в писмо до Съвета за сигурност на ООН, че Израел е отговорен за тях.

Според ливанската страна израелските служби са вградили експлозиви в устройствата, които са били поставени преди пейджърите и радиостанциите да бъдат внесени в Ливан. Впоследствие взривовете са били причинени чрез изпращането на определени електронни съобщения.

Израел към момента не е коментирал директно взривовете.

Новата ескалация на напрежението в региона идва на фона на продължаващата вече близо година война в Газа между Израел и палестинската групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС.

От началото на войната Хизбула подкрепя Хамас. Ливанската шиитска групировка и Израел от десетилетия са в открито военно противопоставяне.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG