Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израелски въздушен удар прекъсна достъпа до ключов граничен пункт между Ливан и Сирия


Последствията от удара на Израел в близост до граничния пункт Маснаа между Ливан и Сирия, 4 октомври 2024 г.
Последствията от удара на Израел в близост до граничния пункт Маснаа между Ливан и Сирия, 4 октомври 2024 г.

Израелски удар прекъсна основния граничен пункт между Ливан и Сирия, използван през последните дни от стотици хиляди хора, за да избягат от израелските бомбардировки в Ливан, предаде Ройтерс в петък. Израел нанесе и нова серия от масирани въздушни удари в южните предградия на столицата Бейрут.

Новината идва дни след като във вторник Израел започна сухопътна офанзива в Ливан. В седмиците преди това израелската армия нанасяше продължителни въздушни удари по цели на шиитската групировка Хизбула, които убиха по-голямата част от нейното ръководство, включително лидера ѝ Хасан Насрала.

Хизбула е военна групировка и политическа партия, която контролира голямата част от Южен Ливан. САЩ я смятат за терористична организация, а Европейският съюз (ЕС) поставя в черния си списък само военното, но не и политическото ѝ крило.

Израел и Хизбула периодично си разменят удари още от началото на войната между Израел и палестинската паравоенна групировка Хамас в Ивицата Газа през октомври 2023 г. През последните няколко седмици обаче ситуацията в региона ескалира.

В петък ливанският министър на транспорта Али Хамиех каза пред Ройтерс, че израелският удар в близост до граничния пункт между Ливан и Сирия - Маснаа, е блокирал ключов маршрут, по който стотици хиляди хора са напускали Ливан. Министърът добави, че ударът е създал кратер с широчина от 4 м по пътя към пункта, който е най-натовареният на границата между Ливан и Сирия.

За първи път от началото на войната този важен граничен пункт между Ливан и Сирия е прекъснат. По данни на ливанската служба за сигурност, само за седмица между 23 и 30 септември през пункта в посока към Сирия са преминали 256 614 сирийски и 82 264 ливански граждани в търсене на убежище от израелските бомбардировки.

В четвъртък говорител на израелските сили за отбрана обвини Хизбула, че използва този граничен пункт, за да внася военно оборудване в Ливан, и добави, че Израел няма да допусне това. Смята се, че Хизбула получава голяма част от оръжията си от Иран през Сирия. Хизбула и други групировки в региона, които се обявяват против Израел, са подкрепяни от Иран.

В сряда Иран изстреля около 180 балистични ракети срещу Израел в отговор на израелската офанзива в Ливан и убийството на командири от Хизбула. Почти всички ракети обаче бяха свалени. Някои от тях паднаха в централната и южната част на Израел, но не причиниха щети. Иран предупреди, че ще предприеме по-мащабна атака, ако израелските удари продължат.

В петък израелските военни призоваха жителите на десетки населени места в Южен Ливан да се евакуират незабавно. Хората обаче нямат много опции къде да отидат, когато напуснат домовете си. Често те спят по плажове, в джамии, на футболни стадиони или в изоставени сгради.

Според ливанските власти от началото на ескалацията между Израел и Хизбула са разселени над 1,2 млн. души.

Между Ливан и Сирия има още няколко гранични пункта, като повечето остават отворени, предаде Асошиейтед прес.

Атаките на Израел в нощта на четвъртък срещу петък освен това поразиха южните предградия на Бейрут.

Всичко това се случва малко преди навършването на една година от началото на войната между Израел и Хамас в Ивицата Газа.

Тя започна с нападение на Хамас срещу Израел, при което загинаха около 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която до момента е отнела живота на над 41 хиляди души, предимно цивилни палестинци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG