Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израелската армия уби командири на Хизбула след удар в Бейрут


Мястото в столицата на Ливан Бейрът, където Израел нанеси удар и елиминира един от висшите командири на Хизбула.
Мястото в столицата на Ливан Бейрът, където Израел нанеси удар и елиминира един от висшите командири на Хизбула.

Армията на Израел уби високопоставен командир и още близо десет висши служители на ливанската шиитска групировка Хизбула след удар в южната част на Бейрут.

Новината идва, след като през последната седмица Израел удари стотици цели в Ливан . Атаките идват, след като в сряда поредица от взривове на пейджъри и радиостанции, използвани от членове на Хизбула, доведоха до смъртта на десетки и раняването на стотици, сред които цивилни граждани на Ливан.

Лидерът на групировката Хасан Насрала каза, че разглежда поредицата от взривове като „обявяване на война“ от страна на Израел.

Хизбула е обявена за терористична организация от САЩ. Европейският съюз (в това число и България) обяви за терористично само въоръженото крило на групировката, но не и нейното политическо разклонение.

При ударът срещу членовете на Хизбула в петък е бил убит Ибрахим Акил, който е ръководител на елитните сили „Ар Радуан“. През 2019 г. САЩ обявиха награда от 7 млн. долара за залавянето на Акил жив или мъртъв.

Вашингтон го обвинява за надения с камиони бомби в Бейрут от 1983 г., насочени срещу американското посолство и казарма на американската армия, при които загинаха 304 души.

Освен Акил при удара в столицата на Ливан са убити още около 10 висши служители на Хизбула, твърди говорител на израелската армия.

„Елиминирането му имаше за цел да защити гражданите на Израел“, каза още говорителят на израелските сили, който подчерта, че Тел Авив не цели ескалация в региона.

Ливанското министерство на здравеопазването съобщава, че при атаката са загинали осем души, а други 59 са били ранени. Пред Франс прес източник, близък до Хизбула потвърди за смъртта на Акил.

Ударите в Ливан и експлозиите на комуникационни устройства, дойдоха на фона на 11-месечната война на Израел срещу Хамас в Ивицата Газа. В този период на няколко пъти Израел и Хизбула си размениха удари, а израелските сили елиминираха друг от високопоставените командири на шиитската групировка Фуад Шакур.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG