Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хизбула удари израелския град Хайфа


Човек стои до отломки в сграда след падане на снаряд на фона на трансграничните военни действия между Хизбула и Израел в Хайфа, Северен Израел, 7 октомври 2024 г.
Човек стои до отломки в сграда след падане на снаряд на фона на трансграничните военни действия между Хизбула и Израел в Хайфа, Северен Израел, 7 октомври 2024 г.

Ракети на ливанската групировка Хизбула са ударили третия по големина израелски град Хайфа, съобщи в понеделник израелската полиция, цитирана от Ройтерс.

Действията на Хизбула са в отговор на засилените въздушни удари на Израел в Бейрут и започналата преди седмица израелска сухопътна офанзива в Ливан.

Това се случва на фона на годишнината от масираната смъртоносна атака срещу Израел на палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС. Тя доведе до пълномащабна офанзива на Израел в Ивицата Газа, при която до момента са загинали над 40 000 души според местните власти.

Хизбула подкрепя Хамас във войната ѝ с Израел, а Иран подкрепя и двете групировки.

В съобщение на Хизбула от понеделник се казва, че цел на атаката над Хайфа е била военна база южно от града.

Според Израелската служба за бърза помощ десет души са били ранени през нощта при ударите в Хайфа и Тибериада - друг северен израелски град. Полицията съобщи, че в Хайфа са повредени няколко сгради.

Израел също нанесе удари на ливанска територия през последното денонощие. Израелската армия съобщи, че нейни самолети са нанесли удари по цели на разузнаването на Хизбула в Бейрут, включително средства за събиране на разузнавателна информация, командни центрове и други инфраструктурни цели.

През последните няколко часа въздушни удари са били нанесени и срещу складове за оръжия на Хизбула в района на Бейрут.

Израелските сили съобщиха също така, че са нанесли удар по членове на Хамас, които са действали в болницата „Ал-Акса“ в Дейр ал-Бала в централната част на Ивицата Газа. Според Тел Авив ударените командни и контролни центрове там са били използвани от Хамас за планиране на нападения срещу израелските войски.

Хизбула е едновременно военна групировка и политическа партия, която контролира голяма част от Южен Ливан. САЩ смятат и Хизбула за терористична организация, а ЕС - само военното ѝ крило.

През последните седмици Израел нанасяше продължителни въздушни удари по цели на Хизбула, които убиха по-голямата част от нейното ръководство, включително лидера ѝ Хасан Насрала, както и вероятно неговия наследник Хашем Сафидийн.

Израел обмисля и варианти за отговор на неотдавнашното иранско ракетно нападение срещу територията ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG