Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН ще върне третия мандат неизпълнен. Следват седми избори


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Партия "Има такъв народ" (ИТН) ще върне третия мандат на президента Румен Радев в понеделник, съобщи лидерът Слави Трифонов.

"Сигурен съм, че българският избирател е мъдър и ще постъпи правилно на предстоящите избори", написа той във фейсбук страница си.

Новината дойде, след като през последната седмица ИТН проведе преговори за съставяне на кабинет с всички парламентарни сили. Последната среща се проведе в събота с ГЕРБ-СДС и приключи неуспешно. ИТН събра подкрепата на общо 66 депутати при необходими над 120 за съставяне на правителство.

„От проведените разговори стана ясно, че между нас и пет политически субекта – независимите депутати около Николай Марков, независимите депутати от ДПС около Джевдет Чакъров, БСП, ПП-ДБ и ГЕРБ има пълно съвпадение на приоритетите, задачите, целите и начините на тяхното изпълнение", написа още Трифонов.

Той обвини ГЕРБ и ПП-ДБ, че постъпват "глупаво и безотговорно", след като не са дали подкрепата си за кабинет с мандата на ИТН.

По-рано през юни ИТН отказа да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС с първия мандат.

Партията на Трифонов събра подкрепа от БСП, ДПС-Доган и депутатите от "Величие", лоялни на съоснователя Николай Марков. ПП-ДБ не даде окончателен отговор и каза, че ще обсъди въпроса с колективните си органи, а ГЕРБ-СДС, ДПС-Пеевски и "Възраждане" отказаха да подкрепят мандат на ИТН.

След като ИТН върне третия мандат на президента Радев, предстои свикване на нови предсрочни избори. Това ще бъдат седмите парламентарни избори в България в рамките на три години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG