Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите от бившата група на "Величие" се разделиха в подкрепата за кабинет на ИТН с третия мандат


Кадър от срещата на "Има такъв народ" с депутатите от бившата парламентарна група на "Величие", лоялни на съоснователя ѝ Николай Марков, 30 юли 2024 г.
Кадър от срещата на "Има такъв народ" с депутатите от бившата парламентарна група на "Величие", лоялни на съоснователя ѝ Николай Марков, 30 юли 2024 г.

Независимите депутати от бившата парламентарна група на "Величие", лоялни на съоснователя ѝ Николай Марков, харесаха плана на "Има такъв народ" (ИТН) за правителство с третия мандат и най-вероятно ще го подкрепят.

Останалите депутати от кръга на другия съосновател на партията - Ивелин Михайлов, няма да подкрепят такъв кабинет.

Това стана ясно от срещите на ИТН с двете групи в първия ден на разговори за правителство с последния мандат. Те се проведоха във вторник, ден след като ИТН получи третия мандат за съставяне на кабинет.

Първо от партията на Слави Трифонов се срещнаха с депутатката Красимира Катинчарова - представителка на депутатите от "Величие", лоялни на Михайлов. Катинчарова превърна срещата в спор за АЕЦ "Белене", а след края ѝ каза, че нейните колеги няма да подкрепят кабинет с третия мандат на ИТН.

По-късно във вторник следобед ИТН проведе среща с останалите представители на "Величие" от кръга около Марков, сред които е и Виктория Василева. През 2021-2022 г. тя беше депутатка от ИТН.

В тази среща бяха обсъдени повече теми - съдебна реформа, здравеопазване, енергетика. В крайна сметка Василева каза, че вижда припокриване в приоритетите на двете страни и когато се стигне до програма и гласуване на кабинет, "бихме могли да постигнем нещо съществено заедно".

Същия ден от ИТН трябваше да разговарят и с представителите на ДПС-Доган, които бяха изключени от парламентарната група на движението. Стана ясно обаче, че тази среща е преместена за сряда.

Дотук се стигна, след като в понеделник ИТН получи третия, последен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев, който можеше да даде мандата на формация по своя преценка.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че партията ще се опита да състави "експертен кабинет", като ще покани на разговори всички политически сили.

Повечето партии обаче вече казаха, че не виждат възможност за редовно правителство с третия мандат.

Парламентарната група на "Величие" се разпадна в началото на месеца след серия от обвинения между двамата лидери Марков и Михайлов.

Какво стана на срещата с Катинчарова

Първата среща на ИТН във вторник беше обявена за 11 часа с шестимата депутати на "Величие" около съоснователя Ивелин Михайлов. От тях обаче дойде само Красимира Катинчарова, която каза, че е била упълномощена от колегите си да изрази позициите им.

Тя приветства подхода на ИТН първо да се говори за политики и приоритети, и чак след това за имена, но бързо превърна целия разговор в спор за АЕЦ "Белене".

Красимира Катинчарова на срещата с ИТН във вторник, 30 юли 2024 г.
Красимира Катинчарова на срещата с ИТН във вторник, 30 юли 2024 г.

Миналата година тогавашното правителството сложи край на проекта за изграждане на такава потенциална атомна централа.

Сега Катинчарова постави като условие за продължаване на преговорите ИТН да внесе в ресорната парламентарна комисия проекторешението на нейните колеги за построяване на централата.

"Дори и това да влезе в енергийната комисия и да се обсъди, ние нямаме намерение да разговаряме с тях повече, защото подходът им е неправилен", каза в отговор Тошко Йорданов.

"Няма смисъл да се търси подкрепа от хора, които не разсъждават практически какво се случва", добави той пред журналисти.

От своя страна след срещата Катинчарова каза, че не е видяла желание тяхното предложение да бъде придвижено и затова колегите ѝ няма да подкрепят едно потенциално правителство на ИТН.

Какво стана на срещата с депутатите на Марков

Втората среща на ИТН във вторник беше с останалите седем депутати от разпадналата се парламентарна група на "Величие", начело с Николай Марков и бившата депутатка от ИТН Виктория Василева.

След като от ИТН изложиха приоритетите си за управление, Марков изрази съгласие с тях и попита в какви срокове се планира евентуално правителство с третия мандат.

Тошко Йорданов отговори, че би било най-разумно такъв кабинет да изкара пълен мандат. Ако това е невъзможно заради "непреодолими различия" между партиите, които подкрепят правителството, може да се мисли за по-кратък хоризонт от една или две години, за да се решат най-важните приоритети.

Депутатите на "Величие" от кръга около Николай Марков, 30 юли 2024 г.
Депутатите на "Величие" от кръга около Николай Марков, 30 юли 2024 г.

"В това, което вие изложихте като приоритети, не би трябвало да имаме някакви сериозни разминавания", каза накрая Виктория Василева.

Йорданов попита дали казаното означава, че ИТН и депутатите от бившата група на "Величие" имат една и съща идея как да подходят към третия мандат и споделят общи точки, които да развият в управленска програма.

Депутатите около Николай Марков потвърдиха това. Те не казаха в прав текст, че ще подкрепят правителство с третия мандат на ИТН, но обещаха, че ще продължат разговорите.

Какво казаха другите партии

Във вторник Деница Сачева от ГЕРБ повтори позицията на партията, че няма да подкрепи кабинет с третия мандат.

От своя страна ПП-ДБ съобщиха, че ще се съберат във вторник, за да решат как да процедират.

По-рано лидерът на едната фракция в ДПС - Делян Пеевски, каза, че според него ИТН трябва да върне мандата, защото няма шансове за правителство и всякакви консултации са само предизборно "протакане" и "популизъм".

Позицията на "Възраждане" също е, че няма подкрепа за правителство с третия мандат. В понеделник лидерът на партията Костадин Костадинов също така разкритикува президента в избора на партия, на която да връчи мандата.

Единствено от БСП ясно казаха, че ще се отзоват за поканата за разговори, но крайното решение ще е на колективните им органи.

От своя страна от ИТН посочиха, че до края на седмицата ще има отговор на въпроса дали е възможно правителство или ще се стигне до нови избори.

Във вторник депутатът от партията Станислав Балабанов каза, че ИТН ще предложи премиерът в правителството да бъде колективно избран и да е "обединителна личност".

"Всички ще могат да предлагат министри, но експертният профил е много важен за нас, за да не се взривява обстановката", каза Балабанов в интервю за Нова телевизия.

Дотук се стигна, след като в началото на юли ГЕРБ предложи правителство с бившия председател на парламента Росен Желязков за премиер на страната. То обаче не беше подкрепено, а в хода на гласуването парламентарната група на ДПС се разцепи заради конфликта между Пеевски и Доган, който призова партията да не подкрепя кабинета на ГЕРБ.

Вторият мандат трябваше да отиде при ДПС, но заради разцеплението в партията, парламентарната ѝ група се смали. Така ПП-ДБ стана втора сила в парламента, затова и вторият мандат отиде при нея.

Формацията поиска Радев да забави връчването му, за да може тя да се опита да намери мнозинство за антикорупционни реформи. Останалите партии обаче не подкрепиха ПП-ДБ, затова коалицията върна мандата неизпълнен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG