Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълно сходство". И БСП е готова да работи с ИТН за кабинет с третия мандат


Представителите на БСП по време на срещата с ИТН
Представителите на БСП по време на срещата с ИТН

От БПС виждат множество сходства на управленските идеи с "Има такъв народ" (ИТН) и ще положат усилия за сформиране на правителство с третия мандат. Крайното решение обаче ще бъде на Националния съвет на партията, ако се види, че има достатъчно подкрепа за кабинет и от другите формации.

Това стана ясно от срещата на ИТН с БСП в четвъртък. По-рано и от ДПС-Доган казаха, че ще работят за реализирането на третия мандат, а от "Величие" се разделиха в позициите си, като само депутатите около Николай Марков декларираха готовност за следващи разговори.

В четвъртък от БСП казаха, че виждат множество допирни точки с ИТН и във вътрешно, и във външнополитически план. Сред общите приоритети, които двете формации изброиха, беше излъчването на български еврокомисар, попълването на регулаторите, подпомагането на младите семейства и други.

"Пълно сходство имаме, считаме, че трябва да се направят всички усилия, за да има редовен кабинет", каза Борислав Гуцанов от БСП.

Той обаче добави, че в партията има ясни правила за взимане на решение и дали тя в крайна сметка ще подкрепи един потенциален кабинет, ще зависи от колективните органи.

"Когато видим, че има нужните гласове за сформиране на кабинет, ние ще свикаме Националния съвет, където да се вземат решенията", каза Гуцанов.

Срещата между ИТН и БСП
Срещата между ИТН и БСП

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов посочи и че засега преговорите са много ранен етап. По думите му сега се сондира за "допирни точки", след това ще бъдат сформирани работни групи с всички депутати, на които да се изработи законодателната програма.

"Чак тогава ако имаме договореност, можем да говорим за правителство", каза той.

След края на срещата Станислав Балабанов от ИТН каза пред медиите, че "мнозинството за съставяне на правителство с третия мандат след днешната среща нарасна на 48 души" - далеч от нужните 121 депутати.

Дотук се стигна, след като в началото на юли ГЕРБ предложи правителство, но то не беше подкрепено. Вторият мандат беше връчен на ПП-ДБ, които обаче не намериха подкрепа за антикорупционни реформи и го върнаха неизпълнен.

В понеделник ИТН получи третия и започна разговори с политическите сили в търсене на подкрепа за "експертен кабинет".

Срещата с БСП беше трета подред, след като във вторник ИТН се срещна поотделно с двата лагаре в разпадналото се "Величие".

Докато депутатите, лоялни на съоснователя Ивелин Михайлов, отказаха подкрепа, тези около другия лидер Николай Марков казаха, че са готови на още разговори.

През следващите дни предстоят срещи и с "Възраждане", ПП-ДБ и ГЕРБ. Последно в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че партията му ще отиде в събота на преговорите с ИТН, но няма да подкрепи третия мандат.

"Възраждане" също по-рано каза, че няма да подкрепи такова правителство. От ПП-ДБ нямат окончателна позиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG