Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисия прие забрана на смяна на пола на деца и ограничаване на достъпа до научна информация


Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов
Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов

Парламентарна комисия одобри в сряда законопроект, който забранява медицински дейности за промяна на биологичния пол на непълнолетни, каквато не е разрешена и към момента.

Законопроектът също така ограничава достъпа до научна информация за половете.

Промените бяха предложени преди месец от партия "Има такъв народ" (ИТН). За пръв път те бяха внесени в парламента още в края на 2023 г. и бяха отхвърлени при гласуването.

Партията отново призова за приемането им, малко след като през август депутатите приеха поправка, с която беше забранено обсъждането на ЛГБТ теми в училищата. Приемането ѝ се случи на фона на предстоящите парламентарни избори през октомври.

Предложението на ИТН беше одобрено на първо четене от Комисия по демографската политика, децата и семейството с 6 гласа "за", 3 - "против" и един въздържал се.

Според партията то цели "превантивната защита на децата". Поправките са в Закона за закрила на детето, Закона за здравето, Закона за социалните услуги и Наказателния кодекс.

Те предвиждат забрана на "представянето, рекламата и извършването на медицински дейности с методи или технологии за промяна на биологичния пол на лица под 18 години".

В свое становище по законопроекта Министерството на здравеопазването (МЗ) изразява принципна подкрепа за законопроекта, като добавя, че е нужно прецизиране с оглед на случаи на медицински дейности, които са необходими за подобряване на здравословното състояние на пациента.

Промените предвиждат и забрана за разпространение на материали със "съдържание, което не съответства на разбирането за пол като биологична категория".

Редица граждански организации, сред които "Национална мрежа за децата", Фондация "Образование без раници", Фондация "Четене", Антикорупционен фонд, Български център за нестопанско право, публикуваха становища, в които се обявяват против законопроекта.

Предстои законопроектът да бъде гласуван в още четири комисии, преди да бъде внесен в пленарна зала.

След предложението на ИТН, на 11 септември "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) също внесе свой проект за забрана на смяната на пола на деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG