Връзки за достъпност

Извънредни новини

Когато обвинят съпругата на премиера. Как Педро Санчес и Испания се оказаха пред нова криза


Испанският министър-председател от Испанската социалистическа партия (PSOE) Педро Санчес и съпругата му Бегона Гомес
Испанският министър-председател от Испанската социалистическа партия (PSOE) Педро Санчес и съпругата му Бегона Гомес

Испанският премиер изненада страната си с едно нестандартно писмо, след което бъдещето на Испания изглежда несигурно.

Бъдещето на испанското правителство остана неясно, след като премиерът Педро Санчес обяви, че може да се оттегли заради „безпрецедентна“ по негови думи клеветническа кампания срещу съпругата му.

Санчес, който е на поста си от 2018 г., изненада испанските граждани в сряда, като обяви, че отменя всички официални събития до следващата седмица, когато ще разкрие бъдещите си планове.

Новината дойде часове след като съдия от Мадрид се съгласи да проучи обвинения в корупция, повдигнати от дясна група срещу съпругата на Санчес - Бегоня Гомес, които са базирани изцяло на твърдения, разпространени в медиите. Сега страната е изправена пред потенциална нова политическа криза.

Жалбата

В сряда испански съдия се съгласи да разгледа обвинения в корупция срещу Гомес, отправени от частна група, която в миналото е завеждала съдебни дела предимно в името на десни каузи. Жалбата се основава на новинарски съобщения. В нея се твърди, че Гомес е използвала служебното си положение, за да влияе върху бизнес сделки.

В четвъртък регионалният прокурор на Мадрид препоръча жалбата да бъде отхвърлена. Гомес няма повдигнато обвинение.

Съдът в Мадрид или ще остави жалбата настрана, или ще започне пълно разследване. Към момента той има правомощието да призовава хора за свидетелски показания, което може да доведе до още по-голямо неудобство за Гомес.

По-рано тази година испанският правителствен орган за наблюдение на конфликти на интереси отхвърли жалба на опозиционната дясна Народна партия (PP) срещу Санчес, в която се твърдеше, че Гомес е повлияла на съпруга си при вземане на решение, свързано с авиокомпания.

49-годишната Гомес не заема публична длъжност и не се интересува от политика. Тя е учила маркетинг и е участвала в проекти за набиране на средства, както и в неправителствени организации.

Писмото

Часове след като съдията се съгласи да разгледа жалбата, Санчес публикува свое писмо от шест страници, в което казва, че се нуждае от време, за да обмисли бъдещето си. Това е първият случай, в който министър-председател прави това в Испания.

Писмото изненада много политически наблюдатели с интимното си, емоционално съдържание за лидер, който иначе излъчва хладнокръвна увереност и държи семейството си далеч от светлината на прожекторите.

„Тази атака е без прецедент, тя е толкова сериозна и груба, че трябва да спра и да обмисля [случващото се] със съпругата си“, казва той. „В повечето случаи забравяме, че и политиците са хора. И не се срамувам да го кажа, но аз съм човек, който е дълбоко влюбен в съпругата си, която живее с чувството на безсилие, докато я замерят с кал.“

През ноември Санчес успя да сформира ново ляво коалиционно правителство, което да започне нов четиригодишен мандат с подкрепата на малки и регионални партии от цяла Испания.

Преди и след изборите през юли миналата година той стана обект на нападки и очернящи кампании от десните си опоненти и голяма част от медиите. Народната партия, която спечели най-много места на изборите, го атакува, че сключва сделки със сепаратистки партии само за да остане на поста си.

В миналото испанските десни партии са правили подобни кампании срещу предишни премиери от Социалистическата партия като Фелипе Гонсалес и Хосе Луис Родригес Сапатеро.

"Чисти ръце"

Обвиненията срещу Гомес са отправени от група, наречена Manos Limpias, в превод - "Чисти ръце".

Manos Limpias се възползва от една особеност на испанското законодателство, наречена „народно обвинение“, която позволява на физически или юридически лица да участват в определени наказателни дела, дори когато не са били пряко ощетени от обвиняемия.

Manos Limpias се описва като профсъюз, но основната му дейност е като платформа за водене на съдебни дела. Много от тях са свързани с десни каузи, насочени срещу леви политици, и повечето от тях никога не постигат успех.

Генералният секретар на Manos Limpias Мигел Бернад е бил член на крайнодясна партия през 80-те и началото на 90-те години на миналия век. През март Бернад спечели обжалване пред Върховния съд на Испания, след като съд от по-долна инстанция го призна за виновен по обвинение, че е участвал в група за изнудване.

В четвъртък Manos Limpias направи изявление пред испанската държавна информационна агенция EFE, в което каза, че обвиненията срещу Гомес се основават изцяло на медийни съобщения.

В изявлението се казва: „Ако те не са верни, тези, които са ги публикували, трябва да признаят лъжата си, но ако са верни, тогава смятаме, че съдебното дело трябва да продължи напред.“

Стилът на Санчес

Макар че много политици се обявиха в подкрепа на Санчес, Народната партия твърди, че решението му е политическа стратегия за печелене на време и опит за спечелване на подкрепа.

Ориол Бартомеус, професор по политически науки в Автономния университет на Барселона, казва, че ходът на Санчес отговаря на профила му на политик, който е успял да се задържи на власт благодарение на неочаквани неща.

„Това си е чист Санчес, това е неговият стил на изхвърляне на фигурите от дъската“, каза Бартомеус пред Асошиейтед прес (АП).

Какво предстои

Възможните действия, които Санчес може да предприеме през следващата седмица, включвавт:

  • Оставка. Ако Санчес подаде оставка, испанският крал Фелипе VI ще трябва да се консултира с лидерите на партиите в долната камара на парламента, за да разбере дали някой политик може да събере необходимата подкрепа за съставяне на ново правителство.
  • Вот на доверие. Санчес може да реши да се изправи пред вот на доверие от долната камара на парламента, който би могъл да спечели с обикновено мнозинство въз основа на подкрепата, с която вече се ползва. Това може да бъде стратегически ход преди важните регионални избори в испанската област Каталуния през май, както и тези в Европейския парламент през юни.
  • Предсрочни избори. Санчес може да обяви предсрочни избори, но парламентът не може да бъде разпуснат преди 29 май, за да се спази конституционният мандат, според който трябва да мине една година между разпускането на парламента от министър-председателя.

И трите варианта може да възпрепятстват важни законодателни проекти, включително спорния план за признаване на държавата Палестина, постигането на споразумение с Великобритания за статута на Гибралтар след Брекзит и законопроекта за амнистия на каталунските сепаратисти, които през 2017 г. направиха незаконен опит за отделяне.

Форум

XS
SM
MD
LG