Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ислямска държава" пое отговорността за смъртоносния атентат в Иран


Хора вървят по улицата към гроба на покойния генерал от Революционната гвардия на Иран Касем Солеймани. Техеран, 3 януари.
Хора вървят по улицата към гроба на покойния генерал от Революционната гвардия на Иран Касем Солеймани. Техеран, 3 януари.

В четвъртък "Ислямска държава" (ИДИЛ) пое отговорността за двете експлозии в Иран, които убиха близо 100 души и раниха десетки на мемориал в памет на висшия командир Касем Солеймани, предаде Ройтерс.

"Ислямска държава" е сунитска терористична джихадистка групировка. Новината дойде на фона на напрежението в Близкия изток вследствие на войната между Израел и палестинската ислямистка организация Хамас, обявена за терористична от САЩ и ЕС.

Техеран открито подкрепя Хамас и ливанската терористична групировка Хизбула.

В изявление, публикувано в свързани с "Ислямска държава" канали в Телеграм, групировката казва, че двама членове на ИД са детонирали колани с експлозиви в тълпата, събрала се на гробището в град Керман в сряда.

Техеран се закани да отмъсти за най-кървавото подобно нападение след Ислямската революция от 1979 г., когато бяха ранени 284 души, включително деца.

"Ще им бъде наложено много силно възмездие от ръцете на войниците на Солеймани", каза вицепрезидентът на Иран Мохамед Мохбер пред репортери в Керман.

Иранските власти призоваха за масови протести в петък, когато ще се проведат погребенията на жертвите на двата взрива, казаха от държавните медии.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция на Иран определи нападенията като страхлив акт, който цели да създаде несигурност и да отмъсти на дълбоката любов и преданост на нацията към Ислямската република. Върховният ирански лидер Али Хаменей се закани да отмъсти за атентатите.

В сряда САЩ отрекоха да са замесени в експлозиите и казаха, че нямат основания да смятат, че Израел е замесен. Белият дом допълни, че взривовете представляват "терористична атака" от типа на извършените в миналото от "Ислямска държава".

През 2022 г. групировката пое отговорност за смъртоносна атака срещу шиитско светилище в Иран, при която загинаха 15 души. Сред предишните атаки на "Ислямска държава" са двойните бомбени атентати през 2017 г., насочени срещу иранския парламент и гробницата на основателя на Ислямската република.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG