Връзки за достъпност

Извънредни новини

17-годишната иранка Армита не излезе от кома. Полицията би и арестува хора на погребението ѝ


Погребението на Армита Гараванд
Погребението на Армита Гараванд

17-годишната Армита Гараванд, която беше смъртоносно ранена при предполагаем сблъсък с иранската нравствена полиция заради неправилно носене на хиджаб, почина и беше погребана при засилени мерки за сигурност в Техеран в неделя.

Държавните медии на Иран съобщиха за смъртта ѝ в събота, близо месец след като тя падна и изпадна в кома в метрото по време на конфликт с властите в столицата.

По непотвърдени данни няколко души, включително двама от нейните роднини, са били арестувани по време на погребалната церемония.

Активистът за граждански права Реза Хандан каза пред радио Farda на RFE/RL, че съпругата му Насрин Сотуде е била бита и задържана по време на погребението. Тя е известна в страната правозащитничка.

"Няколко участници бяха арестувани и пребити. Насрин беше сред тях", каза Хандан по телефона от Техеран.

Той добави, че някои от задържаните са били освободени, но други, включително тя, остават в ареста. Той не е успял да се свърже с нея.

По-късно полуофициалната иранска информационна агенция Фарс потвърди, че Сотуде е била задържана и обвинена в нарушаване на закона за носене на забрадки в консервативната ислямска държава.

Сотуде и преди е била арестувана и задържана, след като е представлявала опозиционни активисти, включително жени, преследвани за сваляне на задължителните хиджаби.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват големи тълпи от хора - както мъже, така и жени - които присъстват на погребалната церемония.

Новината за смъртта на Гараванд дойде малко повече от година след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от иранската нравствена полиция заради предполагаемо нарушение на същите правила, което предизвика протести в цялата страна и международно осъждане.

Махса Амини. Погребението, което разбунтува Иран срещу хиджаба
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

Роднина на 17-годишното момиче каза пред радио Farda, че "агенти по сигурността" са казали на семейството, че тялото ѝ ще им бъде дадено при условие, че погребението ще се състои в Техеран, а не в родното им село в западната провинция Керманшах.

"Ние живеем в Техеран, но не погребваме мъртвите си тук. Надяваме се да получим тялото на Армита", добави той.

Малко след инцидента в метрото властите изолираха членовете на семейство Гараванд и се опитаха да попречат на журналистите да се свържат с тях. Към 28 октомври тези мерки продължават, което подхранва съмненията, че властите се притесняват от подновяване на протестите в страната.

Правозащитната група Hengaw, която първа съобщи за инцидента, уточни, че 5 октомври майката на Армита - Шахин Ахмади, е била временно задържана.

Групи за защита на правата и журналисти твърдят, че на 1 октомври Армита и две нейни приятелки са били пресрещнати от полицаи, защото не са носили задължителния хиджаб, докато са се опитвали да влязат в метростанция в Техеран.

Една от тях е казала, че полицаите са нападнали физически Армита, която по-късно е изпаднала в безсъзнание, след като е влязла във вагон на метрото. Властите обясниха инцидента с това, че тя е получила внезапно спадане на кръвното налягане, припаднала е и падайки на пода е ударила главата си.

Източник от болница "Фаджр", който говори анонимно пред радио Farda, каза малко след инцидента, че момичето е получило вътрешен кръвоизлив в мозъка.

"За съжаление, тя изпадна в кома за известно време, след като получи мозъчно увреждане. Тя почина преди няколко минути", съобщи официалната правителствена информационна агенция IRNA на 28 октомври.

Инцидентът с Армита предизвика безпокойство на Запад и сред международните правозащитни групи, след като в социалните медии се разпространи предполагаем видеозапис на инцидента. На видеото се вижда как тя влиза във вагона на метрото, но не се вижда какво точно се е случило в секундите преди тялото ѝ да бъде изнесено обратно от него.

"Амнести Интернешънъл" излезе с изявление, в което се казва, че властите трябва да позволят на независима международна делегация, включваща експерти на ООН, да разследва обстоятелствата, довели до хоспитализирането на момичето. Техеран е оставил искането без отговор.

На 29 октомври САЩ заявиха, че са "дълбоко натъжени" от смъртта на Армита Гараванд, след като тя е била "пребита от иранската нравствена полиция за това, че не е носила хиджаб на публично място".

"Държавно спонсорираното насилие на Иран срещу собствения му народ е ужасяващо и подчертава крехкостта на режима", написа в социалните мрежи съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Случаят и предположенията за прикриване от страна на властите направиха паралел със събитията, довели до смъртта на 22-годишната Амини миналата година. Той предизвика най-голямата заплаха за ръководството на ислямската република след революцията от 1979 г.

По-рано този месец Амини и движението "Жени, живот, свобода" в Иран, което бе предизвикано от нейната смърт, бяха удостоени с тазгодишната награда "Сахаров". Това е най-високата награда на Европейския парламент за човешки права.

Това е второто отличие, присъдено на ирански жени този месец за тяхната понякога смъртоносна борба за човешки права, след като активистката Наргес Мохамади получи Нобелова награда за мир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG