Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран изстреля десетки ракети срещу Израел. Нетаняху каза, че Техеран "ще си плати"


Системата за противовъздушна отбрана на Израел "Железен купол" прехваща ракети над град Ашкелон
Системата за противовъздушна отбрана на Израел "Железен купол" прехваща ракети над град Ашкелон

Иран изстреля десетки ракети срещу територията на Израел във вторник вечерта в отговор на израелските атаки срещу подкрепяната от Техеран групировка Хизбула.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари съобщи, че противовъздушната отбрана на страната е унищожила голяма част от изстреляните 180 ракети, но няколко са паднали в Централен и Южен Израел. Няма данни за убити и ранени, каза още той.

Около час след обявената тревога израелската армия даде разрешение на хората да напуснат бомбоубежищата и да се върнат по домовете си.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху нарече иранската атака “голяма грешка” и каза, че Техеран “ще си плати”.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ще обсъди отговора на Израел с Нетаняху. Той добави, че атаката на Техеран е била “разгромена и неефективна” и изрази “пълна подкрепа” за Израел.

Атаката на Иран идва, след като в нощта на понеделник срещу вторник израелските сили започнаха сухопътна офанзива в Ливан, за която съобщиха, че е насочена срещу срещу шиитската групировка Хизбула - едновременно военна организация и политическа партия, която контролира голяма част от района.

Преди това Тел Авив извърши удари в Ливан, които доведоха до смъртта на повече от 1000 души, а стотици хиляди бяха разселени. Само за седмица израелски атаки убиха седем висши командири на Хизбула, включително лидера на групировката Хасан Насрала.

Хизбула, както и другите групи, срещу които Израел воюва – Хамас и йеменски хути, са финансирани и снабдявани от Иран.

Началото на иранската ракетна атака във вторник вечер беше предшествано от предупреждения и сирени в цял Израел. Хора видяха ракети в небето над южната и над северната част на страната, както и над столицата Тел Авив.

Би Би Си съобщи, че ракети са прехванати от системата за противовъздушна отбрана „Железен купол“ над Ашкелон, Южен Израел. По данни на телевизия Си Би Ес, част от ударите са били прихванати от системи на армията на САЩ, разположени в региона.

Властите в Иран потвърдиха, че десетки ракети са били изстреляни от територията на страната. Иранската революционна гвардия каза, че ракетната атака е в отговор на убийствата на лидерите на Хамас и Хизбула Исмаил Хания и Хасан Насрала, както и заради убийствата на палестниски и ливански граждани. Иран заплаши, че ще проведе нови атаки, в случай че Израел отговори на нападението.

Празненства в Техеран след иранските удари срещу Израел
Празненства в Техеран след иранските удари срещу Израел

Ескалацията в региона идва малко преди навършването на една година от началото на войната между Израел и палестинската паравоенна групировка Хамас в Ивицата Газа. Тя започна с нападение на Хамас в Израел, при което загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. Израел започна пълномащабна военна офанзива в Ивицата, която до момента е отнела живота на повече от 41 хиляди души, предимно цивилни.

Хамас е определяна от САЩ, ЕС и други западни страни като терористична организация. САЩ определят Хизбула като терористична организация, а ЕС включва въоръженото ѝ крило в черния списък, но не и политическата ѝ партия. Политическата партия Хизбула има места в ливанския парламент.

Хутите и други военизирани групировки в региона подкрепят Хамас във войната срещу Израел и също са обект на атаки от страна на Тел Авив.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG