Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран атакува цели в Северен Ирак. Твърди, че са израелски "шпионски бази"


Повредена сграда след ракетните атаки в Ербил, Ирак, на 16 януари 2024 г.
Повредена сграда след ракетните атаки в Ербил, Ирак, на 16 януари 2024 г.

Иран е изстрелял ракети по цели близо до консулството на САЩ в северния иракски град Ербил късно в понеделник, съобщиха ирански държани медии. Иранската революционна гвардия съобщи в изявление, че удареният обект представлява "шпионски щаб" на израелската разузнавателна агенция "Мосад" в кюрдския регион на Ирак.

Израел не е коментирал тези твърдения.

По данни на Съвета за сигурност на кюрдското регионално правителство четирима цивилни са загинали, а шестима са били ранени.

Новината идва на фона на войната в Газа, която започна на 7 октомври. Тогава членове на Хамас, която е обявената за терористична организация от ЕС, САЩ и други държави, нахлуха на израелска територия, причинявайки смъртта на най-малко 1200 души. В отговор Израел започна мащабна военна офанзива, при която загинаха 24 000 палестинци.

Иран подкрепя Хамас и от десетилетия е в конфликт с Израел. Двете страни периодично нанасят удари по цели, свързани с другата държава.

Във вторник Ирак осъди „агресията“ на Иран срещу Ербил, довела до жертви сред цивилното население в жилищните райони, съобщи външното министерство на страната, цитирано от Ройтерс.

В допълнение, иракското правителство посочи, че ще предприеме всички законови мерки срещу тези действия, които смята за нарушаване на суверенитета на Ирак, включително ще подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН.

САЩ осъдиха атаката, като добавиха, че при нея не са пострадали американски граждани или обекти.

Отделно от това късно в понеделник силите на Иран са извършили и атака и по цели, свързани с екстремистката групировка „Ислямска държава“ в Северна Сирия, съобщи Ройтерс.

Революционната гвардия на Иран каза, че ударите в Сирия са били в отговор на самоубийствения атентат в Иран този месец, при който загинаха най-малко 94 души. Те се бяха събрали, за да отбележат годишнината от убийството на иранския генерал Касем Солеймани от САЩ.

Новите удари на Иран по цели, които твърди, че са свързани с Израел, идват на фона на опасения за разрастване на военните действия между Израел и Хамас в регионален конфликт.

Тези притеснения се увеличиха, след като в конфликта се включиха и групировки като Хизбула в Ливан и хутите в Йемен, които също като Хамас са подкрепяни от Иран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG