Връзки за достъпност

Извънредни новини

Илияна Йотова защити учители, нападнати от „Възраждане“. КНСБ каза, че атаката е лов на вещици


Вицепрезидентът Илияна Йотова по време на церемонията по отбелязването на 147-та годишнина от битката на Шипка по време на Руско-турската война.
Вицепрезидентът Илияна Йотова по време на церемонията по отбелязването на 147-та годишнина от битката на Шипка по време на Руско-турската война.

Вицепрезидентката Илияна Йотова оприличи с фашизъм тиражирането на списъци, в които се изброяват учители, изразили своя позиция. Тя направи това пред журналисти на връх Шипка, където отиде за честването на 147-та годишнина от боевете по време Руско-турската война.

Часове по-рано подобна позиция зае и КНСБ. Синдикатът определи разпространението на списъци като „скандален лов на вещици“.

Реакцията идва, след като структурата на „Възраждане“ във Варна публикува в социалните мрежи списък на 26 учители. Общото между тях е това, че с подписка призоваха парламента да преразгледа новите изменения в Закона за предучилищното и училищното образование. Текстовете забраниха обсъждането на теми, свързани с ЛГБТ, в училище.

„Възраждане“, които са и вносители на новите текстове, определиха 26-те учители като „джендъри“, които „паразитират“ в училищата, и призоваха родителите да търсят сметка на директорите.

„Щом чуя за такива списъци, си припомням за 14-те начина на Умберто Еко, по които да разпознаем съвременния фашизъм“, каза в събота Йотова. Тя добави, че за нея е недопустимо да се разпространяват „списъци с имена на учители, които заявяват своя позиция".

По-рано този месец ЛГБТ организации призоваха президента Румен Радев да наложи вето на новите текстове, предложени от „Възраждане“. Но той подписа закона и след това добави, че е изразил позицията си (към темата ЛГБТ в училище) именно с този подпис.

В събота Илияна Йотова намекна, че разделя темата ЛГБТ от темата преследване на учители. „Дори и да не съм съгласна с определени позиции, никога не бих ограничила тяхното изразяване“, каза тя.

Новите текстове в закона забраняват нещо, което на практика не съществува в училище, каза в събота сутринта по Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той има предвид един от изразите в новия закон – този, с който се забранява „пропагандата“ на ЛГБТ в училище. Много политици и анализатори в последните дни също казаха, че новият закон забранява нещо, което не съществува.

В действителност текстовете, гласувани с голямо мнозинство на 7 август забраняват едновременно „пропаганда, популяризиране или подстрекаване“ на „идеи и възгледи“, свързани с „нетрадиционната сексуална ориентация“.

"Забрана да изучаваме, че Земята е кръгла". Как законът срещу ЛГБТ засяга всички
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG