Връзки за достъпност

Извънредни новини

Илхам Алиев спечели пети пореден мандат като президент на Азербайджан с над 90% подкрепа


Илхам Алиев гласува със семейството си в Ханкенди, известен още като Степанакерт в Нагорни Карабах
Илхам Алиев гласува със семейството си в Ханкенди, известен още като Степанакерт в Нагорни Карабах

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев спечели предсрочните президентски избори в страната. По данни на държавната новинарска агенция АЗЕРТАДЖ той получава 92% от всички гласове.

Президентските избори в Азербайджан трябваше да се проведат през октомври 2025 г. Алиев поиска предсрочен вот през декември след като през септември 2023 г. азербайджанската армия проведе кратка офанзива в население предимно с арменци регион на Нагорни Карабах. Тя завърши с капитулация на арменските сепаратисти в областта и изселването на около 100 000 от неговите 120 000 жители, а Алиев обяви „нова ера“.

"Нямам нищо". Масовото изселване на етнически арменци от Нагорни Карабах
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Опозиционните партии в страната „Национален фронт“ и „Мусават“ отказаха да издигнат свои кандидати и и нарекоха изборите „имитация на демокрация“. Те от години твърдят, че страната се намира в диктаторски режим и отказаха да излъчат свои представители и на последния предсрочен президентски вот през 2018 г.

По данни на азербайджанската служба на Радио Свободна Европа, на много места са били забелязани нарушения, които и преди са били констатирани от международни наблюдатели. Сред тях са извозването на едни и същи хора, които гласуват по няколко пъти в различни избирателни секции, влизане на няколко човека в кабинката за гласуване, подправяне на бюлетини и други.

Преди вота международни наблюдатели от Организация за сигурност и сътрудничество в Европа предупредиха в предварителния доклад за това, че полицията е провела масови арести, наложила е ограничения на журналисти и е блокирала големи сайтове, които са критични към властта.

Илхам Алиев е начело на Азербайджан от 2003 г., когато пое властта от баща си Гайдар Алиев. През 2009 г. промяна в конституцията на страната свали ограничението върху броя на мандати, в които той може да заема длъжността президент. По време на управлението му в страната бяха наложени тежки ограничения върху опозицията, медиите и гражданските права.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG