Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сириецът, заподозрян за атака с нож в Солинген, е подлежал на депортиране в България


Цветя и свещи в памет на жертвите на атаката с нож в Солинген на 23 август 2024 г.
Цветя и свещи в памет на жертвите на атаката с нож в Солинген на 23 август 2024 г.

Мъжът, който в неделя беше арестуван за нападение в германския град Солинген, е бил сирийски бежанец, който е трябвало да бъде депортиран от Германия в България, предадоха ДПА и вестник Ди Велт.

Изпращането му в България е било насрочено за миналата година, но е било осуетено.

Новината идва, след като в петък вечерта неизвестен мъж нанесе безразборни удари с нож по публика, събрана на концерт. Загинаха трима души, а осем бяха ранени.

В неделя беше арестуван 26-годишен мъж, който сам се е предал.

Мъжът е сирийски гражданин, влязъл в Германия през декември 2022 г., установи Шпигел. Той е подал молба за получаване на убежище. Органите за сигурност не са имали подозрения, че е бил ислямски терорист.

Ако даден бежанец поиска убежище в страна на ЕС, то трябва да се обработи в онази държава на съюза, в която бежанецът е влязъл първоначално, гласят клаузи от Дъблинското споразумение.

В конкретния случай сирийският гражданин, заподозрян за атаката в Германия, е влязъл в ЕС през България, пише ДПА.

След пристигането си в Германия той е подал на място молба за получаване на убежище, но после се е укрил. Това е отложило депортирането му в България, насрочено за 2023 г. По-късно той се е появил и германските власти са го преместили в Солинген.

Новините идват часове след като терористичната групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ) пое отговорност за нападението в Солинген. Организацията казва, че това е "отмъщение за мюсюлманите в Палестина и навсякъде".

Съобщението на ИДИЛ е публикувано в канала на групировката в Телеграм. То не съдържа доказателства, че заподозреният е свързан с организацията. Възможната връзка се разследва от германската прокуратура.

Германски политици още в събота допуснаха, че може да става дума за тероризъм. Причина за такава хипотеза е фактът, че жертвите нямат никаква връзка помежду си.

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст също допусна още в събота, че става дума за тероризъм. По думите му нападението е "насочено срещу начина на живот, който имат хората в Северен Рейн-Вестфалия".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG