Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осъден престъпник и кандидат-президент. Какво следва за Тръмп


Бившият президент Доналд Тръмп излиза от съдебната зала в наказателния съд в Ню Йорк, сряда, 29 май 2024 г.
Бившият президент Доналд Тръмп излиза от съдебната зала в наказателния съд в Ню Йорк, сряда, 29 май 2024 г.

34 обвинения, 34 фалшифицирани документа и много въпроси. Какво ще се случи с Доналд Тръмп, след като стана първият бивш президент в историята на САЩ, обявен за виновен по наказателно дело?

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е признат за виновен по всички 34 обвинения от първото от общо четири наказателни дела срещу него.

Тръмп е осъден за това, че е фалшифицирал бизнес документи преди президентските избори през 2016 г. с цел да укрие направени плащания към порнозвездата Сторми Даниълс, в опит да повлияе на предизборната кампания.

Тогава Даниълс получава 130 000 долара, за да запази мълчание за предполагаеми сексуални отношения, които е имала с Тръмп през 2006 г. Тя опита да оповести това месец преди изборите през 2016 г., когато той спечели първия си мандат.

По-късно Майкъл Коен - един от адвокатите на Тръмп, призна, че е превел парите на адвоката на Даниълс дни преди изборите, а сега съдът постанови, че за укриването на случая са фалшифицирани 11 фактури, 12 ваучера и 11 чека.

Дванадесетте съдебни заседатели по делото стигнаха до решението близо пет месеца преди предстоящите избори, на които Тръмп ще се бори за втори мандат срещу настоящия президент Джо Байдън. Предстои да се определи присъдата.

Какво следва за Тръмп оттук нататък?

  • Каква може да е присъдата

Съдията по делото Хуан Мърчан насрочи произнасянето на присъдата си за 11 юли. Тя ще зависи от няколко фактора, включително от криминалното минало на Тръмп и от това по колко точки от обвинението е осъден. Това казва Брайън Калт, професор по право в Мичиганския държавен университет.

Наказанието може да варира от глоба или пробация до лишаване от свобода за срок до четири години.

  • Може ли да влезе в затвора

В случаите, когато обвиняемият получи присъда затвор за такъв тип ненасилствено престъпление - което не се случва често в щата Ню Йорк, той обикновено получава не повече от една година лишаване от свобода. Други възможни присъди са пробация или домашен арест.

Тръмп казва, че ще обжалва всяка присъда и че процесът може да отнеме години.

Сторми Даниелс срещу Доналд Тръмп. В какво е обвинен бившият президент на САЩ
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Теоретично Тръмп може да влезе в затвора, но Калт смята, че това е малко вероятно, тъй като към момента бившият президент няма криминално досие. Възможно е също така съдията да отложи произнасянето на присъда до обжалването на решението на съда от четвъртък, казва Калт.

  • Може ли да се кандидатира и да стане президент

Конституцията на САЩ гласи, че президентът трябва да е роден гражданин на САЩ, да е на възраст поне 35 години и да е пребивавал в страната поне 14 години.

Тя не забранява на затворник или на човек, който е в изпитателен срок, да се кандидатира за поста или да стане президент.

Лидерът на Социалистическата партия Юджийн Дебс се кандидатира за президент през 1920 г., докато е зад решетките за подстрекателство към бунт, и събира 1 милион гласа. Също така бившият президент Джордж Буш-младши е арестуван за шофиране в нетрезво състояние и глобен със 150 долара близо 25 години преди да спечели изборите през 2000 г.

Тръмп може да положи клетва за президентския пост, ако спечели изборите, от затвора или от домашен арест.

  • Как ще се отрази процесът на кампанията

Тръмп отдавна използва съдебния процес, за да активизира своя електорат. Той твърди, че има политическа конспирация, която цели да му попречи да се кандидатира за президент. Даренията за кампанията му отбелязаха рязък скок след повдигането на обвиненията миналата година.

Според Калт е малко вероятно присъдата да повлияе на много избиратели, тъй като повечето от тях вече имат оформено мнение за Тръмп.

„Съмнявам се, че има толкова много негови поддръжници, които биха погледнали на подобна присъда и биха си казали: “О, добре. Това променя всичко", каза той, като добави, че при напрегнати избори, в които всеки глас е от значение, може да изиграе роля. Това важи особено за така наречените колебаещи се щати, в които обикновено до последно няма ясен победител.

Ново проучване, публикувано от NPR/PBS NewsHour/Marist Poll, потвърждава мнението на Калт. Според данните 67% от избирателите казват, че присъдата няма да повлияе на това за кого ще гласуват през ноември. Броят на хората, които казват, че присъдата ще увеличи вероятността да гласуват за Тръмп, е приблизително равен на онези, които казват, че ще тя намали вероятността да го подкрепят.

  • Може ли да помилва себе си, ако бъде избран

Президентът на САЩ има правомощието да помилва хора, осъдени на федерално ниво, но не и на ниво отделни щати. Следователно ако стане президент, Тръмп не би могъл да се помилва за присъдата по делото в Ню Йорк.

Калт каза, че не е ясно дали президентът изобщо може да помилва себе си дори за федерално престъпление.

Въпреки това, ако Тръмп спечели изборите, неговият правосъден министър би могъл да отхвърли федералните дела срещу него.

  • Докъде стигнаха другите съдебни процеси

Обвиненията по делото, свързано с плащанията на Даниълс, се смятат за най-леките от четирите наказателни дела. Едно от тях е за предполагаемо неправомерно боравене с класифицирани документи, второто е свързано с бунтовете в Капитолия на 6 януари 2021 г., а третото - с предполагаема намеса в изборите в щата Джорджия.

Делото за класифицирани документи е отложено за неопределено време, а началото на делото за бунта в Капитолия зависи от решение на Върховния съд. Според Калт няма вероятност нито едно двете да започне преди изборите през ноември.

Въпреки че делото в Джорджия е в по-напреднал етап, Калт казва, че е малко вероятно съдът да го задвижи, което би възпрепятствало допълнително предизборната кампания на Тръмп. „Колкото повече се приближаваме до изборите, толкова по-трудно е да си представим, че делото [в Джорджия] ще продължи“, казва той.

Ако в някакъв момент Тръмп бъде признат за виновен по някое от останалите три дела, присъдата му по делото в Ню Йорк ще изиграе роля за тежестта на следващо наказание.

  • 16x9 Image

    Тод Принс

    Тод Принс е старши кореспондент на Радио Свободна Европа във Вашингтон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG