Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хизбула атакува база до Хайфа. Израел е подложен на критики заради стрелби по миротворци на ООН


Поражения от израелските удари в центъра на ливанската столица Бейрут, 11 октомври 2024 г.
Поражения от израелските удари в центъра на ливанската столица Бейрут, 11 октомври 2024 г.

Шиитската групировка Хизбула, която контролира Южен Ливан, заяви в събота, че е изстреляла няколко ракети по израелска военна база южно от град Хайфа. Атаката е извършена навръх Йом Кипур - най-големият израелски религиозен празник. Подкрепяната от Иран групировка заяви в свое официално изявление, че военните ѝ сили са атакували "фабрика за експлозиви със залп от... ракети".

Миналия месец Израел започна сухопътна офанзива срещу цели на Хизбула в Ливан. САЩ определят групировката като терористична организация, а ЕС включва само въоръженото ѝ крило в черния си списък, но не и политическото. Хизбула и Израел са в конфликт от десетилетия, като шиитската групировка засили атаките си от 7 октомври насам след масираното нападение на Хамас над Израел.

В събота израелската армия препоръча на жителите на 22 села в Южен Ливан да се евакуират на север от река Ауали, предаде Ройтерс. Това става на фона на множество международни критики към Тел Авив заради втора стрелба по миротворци на ООН в рамките на едно денонощие.

Двама миротворци от Шри Ланка бяха били ранени при инцидента, съобщи в петък мисията на световната организация в Ливан - ЮНИФИЛ. Израелската армия коментира, че е стреляла по "непосредствена заплаха" на около 50 метра от поста на миротворците.

На 10 октомври двама индонезийски войници бяха ранени, когато израелски танков огън удари наблюдателна кула. Мироопазващите сили на ООН заявиха, че инцидентът е станал в щаба им в град Накура.

Двата инцидента провокираха възмущението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и западните съюзници на Израел. Израелската армия се ангажира да извърши "задълбочен преглед" на тези случаи.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също отправи остри думи към Тел Авив. На борда на самолета си на връщане от посещения в Албания и Сърбия той каза, че тези, които поддържат "ционистката терористична организация, наречена Израел, ще носят следите на този позор поколение след поколение", цитира го Анадолската агенция.

Той определи военните действия на Израел срещу палестинската групировка Хамас в Ивицата Газа като "геноцид, който се провежда в пред очите на всички".

Преди ден държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Вашингтон все още работи за предотвратяване на по-голяма война в Близкия изток. Той призова Израел да положи повече усилия да защити цивилните, след като 22 души бяха убити при удари срещу две сгради в центъра на Бейрут.

Защо Иран атакува Израел, след като Израел влезе в Ливан
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG